Vnímání tlukotu srdce

Měl bych dotaz ohledně činnosti srdce. Je mi 27 let a jsem sportovec. Nedávno mi byl zjištěn vysoký krevní tlak. Beru Piramil 1,25 mg, po němž se tlak výrazně snížil a teď jsou jeho hodnoty někde kolem 136/dolní hranici si nepamatuji, ale ta byla většinou v normě. Co mě trápí je, že většinou při zvýšené zátěži nebo ve stresové situaci velice silně cítím tlukot srdce, nemám nějak extrémně vysoký tep, jen ho silně vnímám a je to hodně nepříjemné. Při tréninku se mi stalo, že jsem ho takto cítil a když jsem byl na střídačce, tak jsem si nahmatal pulz, který byl při sezení na střídačce, tedy mimo zátěž občas nepravidelný. To jsem ale přikládal tomu, že srdce zpomalovalo v důsledku přerušení zátěže. Sporadicky tlukot cítím i v klidu. Kvůli tlaku a bolesti na hrudi jsem byl několikrát na EKG a na echografii, vše v pořádku, respektive mám prý velice drobnou nedomykavost chlopně, což prý není nic čeho bych se měl obávat, ani to nemůže způsobovat mé problémy. Tep má v klidu hodně nízký, kolem 50, při zátěží kolem 160. Velice děkuji za komentář.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobně pociťujete extrasystoly. Jde o předčasné stahy srdce mimo pravidelný rytmus, tím se stává tep nepravidelný. Mají je všichni lidé, pouze někteří je pociťují, nejsou nebezpečné pouze nepříjemné. Drobnou nedomykavost chlopně má hodně lidí, jedná se prakticky o fyziologickou normu a nezpůsobuje problémy. Někdy pomůže zvýšený příjem draslíku a hořčíku. Kdyby se tlukot vyskytoval častěji, bude vhodná konzultace s praktickým lékařem. Váš tlak a tep je v normě.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: