Vnitřní napětí (zejména v levé části hrudníku) a arytmie

Mám již velmi dlouhou dobu problémy, kterých se nemohu přes veškerou snahu zbavit, ani je nijak diagnostikovat. Začalo to velmi problematickým obdobím mého vstupu do rané dospělosti před několika lety. Měl jsem tehdy na sobě velký tlak z mnoha směrů, s nímž jsem se velmi těžko vyrovnával, což vyústilo v chronickou nespavost, zvýšenou citlivost vůči srdečnímu tepu a dokonce falešný poplach infarktu. Díky lékům (Neurol), změně životní situace a velkému odhodláním se problémů zbavit, jsem se vrátil do více méně zdravého stavu. Posledního půl roku se však situace znovu horší, a to i přesto, že již nejsem vědomě ani fakticky zdaleka tolik pod tlakem. Problémy se často objevovaly i o prázdninách, kdy jsem v podstatě nic nemusel (ale pracoval jsem "na svém"), tudíž jako přímou reakci na stresovou situaci to nevidím. Nepomáhá mi příliš ani sport (jezdím na kole, cvičím jógu a rehabilitační cviky). Často špatně reaguji na kafe a další stimulanty, avšak není to pravidlem. Stejně tak mi občas neudělá dobře marihuana, kterou si čas od času dopřeji s přáteli. Problémy rovněž sílí s nevyspalostí. Prošel jsem vyšetřením na štítnou žlázu a vyšlo mi negativní, EKG v pořádku, psychologové, u nichž jsem byl, mi neměli (krom léků) co nabídnout. Zkusil byste se prosím zamyslet nad tím, co by to mohlo být a na koho bych se měl ještě obrátit? Velmi mě tento stav znepokojuje a jakožto intelektuálně pracujícího i silně omezuje v práci. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Je velmi pravděpodobné, že Vaše potíže jsou dány chorobnou úzkostí. Takový stav se může vyvinout i "sám od sebe", bez jasné vazby na nějaký vnější stres. Je naopak nepravděpodobné, že by za tím stálo nějaké tělesné onemocnění (problém se srdcem nebo plícemi...). Sám uvádíte, že psychologické vyšetření vedlo k doporučení léků - zaměřených zřejmě tímto směrem (z oblasti antidepresiv). Považuji tedy za vhodné konsultovat Vašeho praktického lékaře, který si s Vámi o věci podrobněji promluví, zváží vhodnost dalších tělesných vyšetření a dá Vám doporučení k psychiatrovi obsahující údaje o dosavadních potížích, proběhlých vyšetřeních a léčbě. Důležité je, že pokud diagnostický závěr bude znít úzkostná porucha, existují ve většině případů dostatečně účinné postupy, jak potíže zmírnit - obvykle je vhodné i použití léků, jak již Vám bylo doporučeno psychologem a radím se jich nebát - moderní léčiva z této skupiny jsou bezpečná a neovlivňují intelekt nebo pozornost (v tomto směru je jistě daleko nebezpečnější Neurol). Bylo by myslím škoda mít obtěžující potíže, když je možné je dobře zmírnit - definitivní rozhodnutí ohledně případných léků bude samozřejmě na Vás. Přeji hodně štěstí a aby konsultace lékaře dopadla k Vaší spokojenosti.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Odpověď | Od: Pavel | 22.10.2013 14:38
Dobrý den,
nevím, zda se k tomuto komentáři kdy dostanete, ale třeba bude užitečný alespoň pro jiné s obdobnými problémy. Chci jen napsat, že po přečtení vaší diagnózy a následně několika odborných článků zabývající se problematikou úzkostných poruch jsem se problémů sám dokázal zbavit, a to poměrně rychle a bez pomoci léků. Internet byl v tomto případě úspěšnější než praktický lékař a sada specialistů k němu.

Ještě jednou děkuji a přeji vše dobré.
reagovat
re:Odpověď | Od: Jana | 23.5.2014 18:05
Dobrý den, Pavle,
mohu se zeptat, jakým způsobem jste si poradil a
těchto obtíží se zbavil? Trpím totiž obdobnými
problémy (úzkostlivost a s ní spojené problémy se
srdečním rytmem) už roky a nedaří se mi je
zvládnout.
Děkuji
Jana
reagovat
re:Odpověď | Od: Jana | 23.5.2014 18:04
Dobrý den, Pavle,
mohu se zeptat, jakým způsobem jste si poradil a
těchto obtíží se zbavil? Trpím totiž obdobnými
problémy (úzkostlivost a s ní spojené problémy se
srdečním rytmem) už roky a nedaří se mi je
zvládnout.
Děkuji
Jana
reagovat
Odpověď | Od: Pavel | 22.10.2013 14:38
Dobrý den,
nevím, zda se k tomuto komentáři kdy dostanete, ale třeba bude užitečný alespoň pro jiné s obdobnými problémy. Chci jen napsat, že po přečtení vaší diagnózy a následně několika odborných článků zabývající se problematikou úzkostných poruch jsem se problémů sám dokázal zbavit, a to poměrně rychle a bez pomoci léků. Internet byl v tomto případě úspěšnější než praktický lékař a sada specialistů k němu.

Ještě jednou děkuji a přeji vše dobré.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádory trávicího traktu
Články: Nádory trávicího traktu
Nejzávažnějším onemocněním...
Co prozradí jaterní testy?
Články: Co prozradí jaterní testy?
Prokázat hepatitidu je...
Bolest hlavy může způsobit i rýma!
Články: Bolest hlavy může způsobit i rýma!
70–80 % populace trpí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Orgasmus… Co to vlastně je?
Články: Orgasmus… Co to vlastně je?
Lidé jsou asi tak rozdílní...
Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Články: Bolest zad nepodceňujte – může jít o vážný problém
Stává se vám často, že vás...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: