Volba antikoncepce

Dobrý den, pane doktore. Řeším momentálně takové dilema ohledně antikoncepce. Posledních 5 let jsem brala HA Yaz, protože mi byla gynekoložkou diagnostikována výrazná hyperplazie endometria (16,8mm). Před Vánocemi mi ale u praktické lékařky vyšly trochu zhoršené jaterní testy (ALT 1,31, AST 1,36, GGT 0,77), zároveň dle ultrazvuku zjištěna zvětšená játra (steatoza), také zvýšený tlak (nijak dramaticky), antikoncepce byla tedy na radu PL vysazena. Jak mám ale teď řešit tu hyperplazii? Gynekoložka mi navrhuje Mirenu, praktická moc svolná není ani s tou, takže si připadám jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Mám ještě nějakou další možnost, jak řešit hyperplazii a přitom do sebe necpat hormony? Vím, že je třeba jednat rychle, ale kolik času přibližně mám na rozhodnutí, za jak dlouho sliznice opět doroste do kritického stavu? Aktuálně mám tedy vysazeno cca 5 týdnů a už první menstruace bez HA byla velmi silná, s velkými kusy sražené krve. Je mi 37, mám jedno dítě, další neplánujeme. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Hyperplasii endometria jinak než hormonálně nemůžete ovlivnit,osobně bych viděl Mirenu jako nejlepší řešení vaší situace. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: