Vp shunt

Dobrý den. Moje dcera (10let) trpí vrozenou vývojovou vadou Arnold Chiarri II a následkem toho hydrocefalem. Po narození jí byl vložen a poté jednou revidován VP shunt. Dotaz : Lze se někdy v budoucnu dočkat odstranění shuntu ? Samozřejmě za předpokladu optimálního vývoje její nemoci. Nepolemizujme prosím o tom, zda je to žádoucí,zajímá mě jen ta možnost. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jane. Zmíněná porucha znamená hlavně sestup zadní části mozku do tzv týlního otvoru, kterým se mozek s prodlouženou míchou spojuje s další míchou. To místo je důležité i pro cirkulaci mozkomíšního moku, tudy z oblasti mozku proudí z komor mozku dále do páteřního kanálu. Došlo zde patrně ke stlačení těchto průtokových míst a proto se rozhodlo k jeho odvádění shuntem. Většinou je to trvalý problém. Ale záleží na vývoji. Protože se jedná ještě o dítě, kde se poměry v této oblasti i růstem mohou měnit. Může se ukázat možnost shunt odstranit nebo naopak nutnost provést operaci z rozšířením týlního otvoru. V každém případě to znamená trvalé neurologické a neurochirurgické sledování a dle vývoje i rozhodování. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: