Vracející se streptokok

Dobrý den, od listopadu loňského roku se trápím se +++streptokokem betahemo C, bez čepů, nejdříve o něm obvodní lékař nevěděl, protože výtěr vyšel vždy negativní. V listopadu mi předepsal Doxybene, leden a únor se vrátil - předepsal mi Amoksiklav. Poté mi zůstali jen zduřelé madle bez bolesti, ale bylo to nepříjemné, takže jsem to v dubnu začal opět řešit a byl jsem poslán na krevní testy a ORL. Tam mi zjistili vyšší ASLO. Paní doktorka na ORL mi předepsala aplikaci 2x Pendepon. Kupodivu zabral lépe než jakékoliv ATB předtím. Zdálo se vše v pohodě, mandle se vrátily do normálu, i měsíc po ukončení léčby, tak se začal pomalu s pohybem (jízda na kole). Při mé smůle se mi koncem června opět vrátil. Až teď na ORL mi z výtěrů našli onoho koka, lékař řeší Ospenem. Teď pomalu dobírám tyto ATB, pocit v krku se opět trochu lepší, ale bojím se, že se opět vrátí. Kontrola na ORL až za měsíc. Přeci jen je to už osm měsíců. Existuje způsob jak ho přímo zabít? Bojím se, že při tolika dávkách penicilínu už bude vůči němu imunní. Lze to vyřešit nějakými ATB z jiné země? Zkouším i alternativní léčby v podobě lichořeřišnice, rakytníkový olej, kysané zelí apod. bohužel bez výsledů. Případně mám možnost jet k moři, pomohla by změna prostředí? Co si nechat vytrhnout mandle? Prosím o radu co s ním. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Petře. K Vaší situaci lze poznamenat několik věcí. Za prvé antibiotika Doxybene ani Amoksiklav nejsou lékem volby pro streptokokovou infekci (tím je "obyčejný" penicilin), což se mohlo podílet na návratu potíží. Za druhé vyšší hodnota ASLO není sama o sobě důvodem k léčbě či opakované léčbě antibiotiky (tento test má smysl pouze v případě, že existuje podezření na revmatickou horečku, což podle Vašeho textu není...), vždy jde o to, jaké má pacient aktuálně potíže. Za třetí - streptokokové infekce se bohužel někdy takto vrací - poslední popisovaná epizoda je ale dle Vašeho popisu léčena adekvátně (Ospen v dostatečné dávce, doba léčby by měla být 10 dnů) a tudíž by pravděpodobnost opětovné recidivy měla být snížena. Za čtvrté - hledat řešení v "zahraničních" antibioticích je nesmysl, v ČR jsou dostupná veškerá, která jsou třeba. Za páté - samotná přítomnost streptokoka typu C ve výtěru z krku není případně důvodem k opakovanému léčení, pokud se sám budete cítit dobře, jde o bakterii, která může být v krku přítomna i u zdravé osoby. Za šesté - otázku vhodnosti event. odstranění mandlí musí řešit Váš ošetřující lékař, je třeba vzít v úvahu řadu aspektů - Váš popis stavu ale nebudí dojem, že by bylo na místě o to uvažovat. Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: