Vrácení atopického exemu spojeného s roztoči-prášky nepomáhají

Dobrý den,je mi 14 let. Když mi byli 3 měsíce,, měl jsem atopický exém. Ten za nedlouho vymizel(po starostlivé péči matky) a dlouhou dobu nic. V zimě na začátku roku 2011 se nemoc projevila znova. Vždy, když jsem vešel z chladu do horka a obráceně, tak mi zčervenala a zflekatěla kůže na obličeji, krku, břichu a rukách..Za cca 2 hodiny se to uklidnilo,ale když jsem proces opakoval (přišel ze zimy do horka a opačně) tak jsem to mě znova. Za nedlouho vše kompletně vymizelo a já prožil bezstarostné léto 2011.. Tuto zimu (začátek roku 2012)se mi toto oběvilo znova,ale ve větší míře. Nejen když jsem přišel z horka do zimy a opačně,ale i při fyzické námaze (běh,jízda na kole,cvičení) a při psychické námaze(stres,rozčilení atd...)a k tomu se projevuje silnou,ale silnou svcědivostí.Mám fleky hlavně na rukách a nohách,občas i na krku,ale zase to vymizí do cca. 2 hodin,potom ale nsmím mít stres a pohyb,což je nemožné a mám to opět znova. Proto jsem šel v březnu na odběr krve a za měsíc paní doktorka konstatovala, že mám alergii na roztoče..Konstatovala také,že mám začínající astma,ale o atopickém exemu se moc nezminovala,nechala ho jaksi, stranou . Na osypání mi nasadila prášky Levoceirizin-ratiopharm 5mg, pravidelně 1 na noc. Ty nezabírali, tak jsem šli 25.6 na kontrolu a dala mi prášky Azomyr 5mg, také 1 na noc a při potížích Dithiaden. Tyto prášky beru asi týden, ale také nezabírají a mám strach, že nezaberou stejně, jako ty před nimi. Matka mi ještě před týdnem koupila mast A-DHERMA. Také vůbec zádné zlepšení. Ted,když svítí sluníčko,tak na něj ani nemůžu,nebot když na něm chvíli jsem, tak se zpotím a osypu se a žádný prášek na zklidnění kůže nepomůže. Co mám udělat aby toto trápení zmizelo ??? Napadá mě hlavně koupit novou matraci, protože ta moje je už hodně stará, koupit speciální protiroztočové povlaky na polštář a deku, téměř každý den vysávat prach a sundat záclovy, dát pryč koberce. Je všechno nutné ?? Ještě mě napadla koupit mastičku s obsahem minerálních solí z mrtvého moře.Slyšel jsem, že má pozitivní účinky. Děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Alergie na rotztoče je problematická, roztoči sjou všude. Vyměňte matraci, pravidelně ji klepejte, neluxujte ( při luxování se až 600x zvýší koncentravce roztočů ve vzduchu). Doporučuji další vyšetření, pokud nebyla provedena - krevní obraz, biochemie, autoprotilátky, infekční fokusy, helikobakter, mononukleosa, cytomegalovirus... Ev. krátkodobě podávat silnější protizánětlivé léky a po zlepšení se vrátit k antihistaminikům. Na akutní výsevy protizánětlivé krémy ( od kožního lékaře). Podle fotografie to vypadá na kopřivku.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x