Vraj epilepsia

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s problémom, ktorý mám už od druhého roku môjho života. Z tej doby si nepamätám nič, ale údajne som odpadla, bola celá zmodralá a mala som vytočené oči. Dúhovky mi vôbedz nebolo vidno. Absolvovala som vyšetrenia u detského neurológa a taktiež CT mozku. Výsledky boli vporiadku. Brala som aj Nootropil. Asi v siedmom roku života som odpadla znovu. Bolo to pri rekreačnom bicyklovaní s rodinou. Zahmlelo sa mi pred očami, pískalo mi v ušiach a bola som celá oslabená. Pri upadnutí do bezvedomia som znovu bola zmodralá, hlavne okolo úst. Po prebudení sa mi chce zvracať. Potom dlhšiu dobu bolo všetko vpohode. Až v puberte sa to začalo znovu. Odpadávala som s rovnakými príznakmi častejšie. Maximálne 2-krát do roka Doba pred upadnutím do bezvedomia trvá zvyčajne asi minútu. Väčšinou pri nejakej fyzickej námahe. Absolvovala som ďalšie neurologické aj kardiologické vyšetrenia: EEG, EKG, EKG Holter, CT a o pár mesiacov som objednaná na magnetickú rezonanciu. Všetky výsledky sú zatial vporiadku. Žiaden doktor mi nepovedal, že by to mohla byť epilepsia. Dokonca to vylučovali. Až tretí neurológ, ktorého som navštívila mi povdal, že to môžu byť epileptické záchvaty, no ja teraz neviem, čo si mám myslieť. Vedeli by ste to takto posúdiť Vy? Čo by ste mi odporúčali ako prevenciu? Poprípade, nemohla by byť ,podľa týchto príznakov, príčina niekde inde? Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v zásadě je třeba rozlišit mezi epilepsií a kolapsovými stavy. Pokud je vazba na námahu, je normální EEG nález a nejsou při bezvědomí křeče či pomočení nebo pokousání jazyka, asi by se mohlo jednat spíše o kolapsy. Pak je vhodné interní došetření. Bude-li i toto normální, pak bych asi provedla EEG po spánkové deprivaci, které může někdy epileptickou aktivitu odkrýt lépe. Pokud ani toto k diagnose nepřispěje, pak je na místě zvážení antiepileptické medikace. Ani negativní EEG nález totiž epilepsii nevylučuje. Měla jste někdy bezprostředně po stavu bezvědomí změřený tlak? Byl nízký nebo spíše vyšší ? Vyčkejte tedy vyšetření MR, je jistě na místě, a pak se dohodněte s Vaším neurologem na dalším postupu.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x