Vrozená katarakta

Dobrý den, Včera jsem psala dotaz na který mi odpověděla MUDr.Štrofová Helena. tj dotaz který jsem vznášela Dobrý den, mám osmiměsíční vnučku. Asi ve třech měsících jí zjistili, že má vrozenou kataraktu na obou očičkách. Tento týden bude podstupovat operaci v Motole. Ale zajímalo by mě, jestli toto poškození očiček mé vnučky nemůžeme mít nějakou spojitost s tím, že moje dcera c době těhotenství přišla do styku s neštovicemi. Děkuji moc Lysáková Odpověď odborníka: Dobrý den, ano, pokud to bylo v prvních třech měsících těhotenství. Jednou z příčin mohou být virové infekce, s kterými se těhotná žena setká v prvním trimestru těhotenství. S pozdravem. Zapoměla jsem upozornit, že dcera ale již neštovice měla. Pokud je tedy těhotná a přijde do styku s někým nakaženým neštovicemi, tak by to nemělo být vliv na plod? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, toto je spíše otázka pro imunologa, ale není výjimečné onemocnět neštovicemi i opakovaně. K přenosu na plod však nestačí pouhý kontakt s někým nakaženým, ale musí dojít k onemocnění u matky. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: