Vrozená krátkozrakost - myopia gravis

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu ohledně vrozené krátkozrakosti. Syn (necelé 3 roky) absolvoval v 1.5 roce vyšetření s výsledkem krátkozrakost -5 cylindr 0.5 a -6. cylindr 0.45 s předepsáním brýlí. Brýle jsme nenosili, urputně se jim bránil a teď před třetím rokem jsme šli opětovně na kontrolu. Jiný lékař diagnostikoval -10 dioptrií na obou očích (a dle zprávy: "Na pozadí papily zachyceny letmo, ohraničené, velké, sítnice bledší, myopické struktury. Vidět s -10,0 dsf, fixace se zdá centrální. Bez ložiskových deg. změn".) Lékař doporučil začít s brýlemi -6 dioptrií na zvykání. Špatného vidění jsme si všimli poté co si syn vše dával cca 10 cm blízko k očím, u orientace v prostoru si nikdo, my ani okolí ničeho nevšiml. Dokonce i lékařka byla po vyšetření překvapena, jak se orientuje. (silná krátkozrakost až -30 je v rodině spolu se nikdy neuzrálým šedým zákalem, šeroslepostí a degenerativní pigmentací sítnice). Četla jsem zde několik názorů, že je možné provést skleroplastiku. Byla jsem se synem u dvou lékařů a ani jeden mi ji nenabídl. Jak to prosím vidíte vy? A jaká jsou rizika tohoto zákroku. Děkuji mnohokrát za odpověď. Dita D.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dito, skleroplastika bude výhledově zřejmě vhodná, ale provádí se nejdříve ve 4-5 letech. V jeho věku ještě není očko dost velké a nevyrábí se pro tak malé oči implantované skleroplastické pásy. Skleroplastika se provádí při progresi nad 1-1,5 D ročně (podle pracoviště) a je tedy nutný monitorong každý rok v cykloplegii (po rozkapání), aby bylo jasné, že splňuje kritéria. Rizika tohoto výkonu jsou zcela minimální, a odvíjí se i od individuálního stavu sítnice. Je třeba si také uvědomit, že tento zákrok nemá stoprocentní úspěšnost, ale tak 50 - 60%. Teď mu nejvíce pomůžete důsledným dohledem při nošení brýlí, a to i po následném zesílení dioptrií. V jeho situaci je nutné korigovat prakticky celou vadu, aby se oči naučily koukat naplno.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x