Vrozená srdeční vada

Dobrý den. Je mi 22 let a mám chronickou nedomykavost chlopně, jenž mi byla zjištěna v 16 letech. EKG výsledky jsou takovéto: rozměry srd. odd. dtto, Ao asc. 28, bulbus 32, LS 33, PK15, IVS7, LK 46, ZSLK 7 Vyšetřitelnost dobrá z parasterna, horší z hrotu. Levá komora nezvětšená, norm. kinetika, hyperkineza stěn, EF 0.74. Pravá komora z apexu i z parasterna nedilatovaná, bez poruchy kinetiky volně stěny. Aortální chlopeň jemná, trojcípá, proudění norm. rychlostí. Mitrální s prolapsem předního cípu, hl. v apik. projekci, drobná regurg., nezv. síň. Trikuspidální drobná regurg. Pulmonální nepřehledná. Není patologický obsah perikardu. Závěr: Prolaps mitrální chlopně s regurgitací, která je hemodynamicky méně významná (st. I.-II. ze IV.), hyperkinetická cirkulace. Dobrá systolická funkce LK, bez lokálních poruch, nezvětšené srdeční oddíly. Nález zcela shodný s předchozím. Rád bych se zeptal, zda-li mě tato vada nějak omezuje, jaká je prognóza atd. Dále bych se chtěl zeptat, jestli je normální, že každé tři nebo čtyři měsíce mě chytne nejspíš několik es najednou a vlastně mi jakoby na chvilku srdce bouchne tak 2x - 3x po sobě s velkými pauzami, nepravidelně. Myslíte, že to může být kuplet es, nebo něco jiného ? Může to být nějak nebezpečné ? Děkuji moc za váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, echo nález je dle závěru stacinonární. Z hlediska vašich uváděných potíží by bylo dobré vyšetření Holter ekg.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: