Vrozená srdeční vada - omezení

Dobrý den, je mi 22 a zhruba před půl rokem jsem se hlásil ke studiu na vysoké vojenské škole. Při vstupní prohlídce mi byla na EKG nalezena extrasystola a bylo mi doporučeno další vyšetření, prošel jsem ergometrii bez extrasystol a holter s poměrně malým výskytem, nakonec mi bylo doporučeno ještě echo srdce, kde mi byla zjištěna lehká až středně závažná srdeční vada, slepené dva cípy trojcípé chlopně v důsledku čehož se mi vrací trochu krve zpět do srdce. Neberu žádné léky a srdce mám mimo tuto vadu prý naprosto v pořádku, pouze mi bylo doporučeno vyvarovat se potápění s přístrojem, velkých nadmořských výšek a izometrické zátěže. Dlouhodobě se věnuji vojenským simulacím a sportům všeobecně i adrenalinovým záležitostem, prodělal jsem i několik kurzů zaměřených na extrémní zátěž bez větších problémů, přičemž se našli i lidé kteří v průběhu kurzu zvraceli, nevím zda problémy nepociťuji, nebo zda jsem na ně jen zvyklý. Nadále hodlám žít aktivně a na plno, pouze jsem omezil váhu výstroje kterou používám, do přírody nyní nosím max 15-20kg rozložených na těle, velmi často běhám, především vytrvalostní běh posiluji pouze s lehkými činkami do 3kg, jinak cvičím pouze se svojí vahou - lehsedy, kliky v malé míře shyby, taktéž velmi často plavu. Zajímalo by mě, zda mi může každodenní sportování nějak ublížit, potažmo zhoršit mojí vadu? Jak mám poznat že zacházím do příliš velkého extrému, mohou mi vadit vytrvalostní pochody s minimem spánku (dostatek tekutin a následné dospávaní)? V budoucnu bych si taktéž rád skočil s padákem z menší výšky, nebo vyrazil do hor (max 3500m), může mi jedna z těch věcí uškodit? Jak by se mohlo projevilo to, že jsem v nadmořské výšce, který mi již nesvědčí? Doktor mi taktéž sdělil, že bych měl brát před operací, nebo trháním zubu jednorázově antibiotika, znamená to, že pokud bych chtěl například tetování, musel bych vzít jednorázově antibiotika? Předem Vám děkuji za odpovědi, vím že není lehké na ně odpovědět. S pozdravem a přáním pěkného dne Č.

Odpověď odborníka:

Opravdu lehká odpověď není. Pokud to dobře chápu jedná se asi o nedomykavost chlopně mezi pravou předsíní a komorou. Každodenní sportování v uváděném rozsahu by nemělo škodit, doporučoval bych však roční echo srdce (změny chlopně, velikosti oddílů). Nedostatek spánků, vliv na zvracení by přímo s postižením souviset neměly. Ze skoku padákem bych měl obavy nejmenší, spíše vyšší nadmořská výška se zátěží by mohla být problém. A jak poznat dosažení hranice, to bude asi hodně individuální, může to být třeba vyšší únavnost oproti jiným lidem, vystouplé povrchní žíly až otoky nohou, možná dušnost, bolest hlavy, mžitky před očima, ale možná i jiné příznaky. Tetování s dostatečnou dezinfekcí by nevyžadovalo ATB.

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: