Vrozené vady a vlivy na plod

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na pár informací. Jsem v 7. týdnu těhotenství a mám strach z vrozených vad, od jakého věku je vyšší možnost výskytu těchto vad? Může mít negativní dopad na plod příležitostné pití - alkoholu a vína? Dále se prosím dotazuji na boreliozu, kterou jsem léčila cca před 3 roky-vylečila jsem se, ale nebyla jsem od té doby na kontrole s krví. Je možné, aby měla borelioza vliv na plod. Mým posledním dotazem je zda může mít negativní vliv na plod manželovo kouření, pití kávy a příležitostně i pití alkoholu. Děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď odborníka:

Vy sama byste neměla pít vůbec - alkohol ani kávu. Manželovo pití nevadí, pouze by neměl kouřit ve vaší přítomnosti. Pokud by jste se v těhotenství nakazila boreliosou, vliv na plod by to mohlo mít, ale když jste ji prodělala před 3 roky, není se čeho obávat. Pokud chcete mít absolutní jistotu, nechcte si udělat ještě teď testy na prolilátky. Větší riziko vrozených vad je po 35. roce věku matky, u otce to není podstatné.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: