Vtíravé myšlenky

Dobrý den, vaši poradnu využívám již po několikáté. Moje psychické problémy trvají již déle. Jedná se o deprese, úzkostné stavy, obs? Moje babička má diagnostikované deprese od doby, kdy se narodila moje máma (tzn.45let). Bere na tyto stavy neurol. Moje problémy začaly když jsem měla partnerské problémy - měla jsem 2 partnery. Později jsem začala řešit, že už to tak nechci. Vše jsem vyřešila, vše bylo v pořádku. Později jsem zjistila, že mám chlamýdie, krátce, přítel přešel na antb se mnou, vyléčeno. Kamarád je ale neměl, byla jsem s ním u výsledku. Do dnes tomu nerozumím, na gynekologii a na psychiatrii mi bylo řečeno - sauny, bazeny (to jediné co mi pomáhalo mi bylo znechuceno). Bohužel se momentálně jednou týdně ráda napiju. Nepiju tvrdý alkohol. Takže víno, pivo. Pokud je na takové akci již zmíněný kamarád a já s ním sama jdu na cigaretu, je to v pořádku, dokážu se ovládat, ale vím, že mě chce do postele, zřejmě i jinak. Nedá mi pokoj. Já v tu chvíli vím, že s ním nespím, vím to i ráno, ale 3.den mě začnou obtěžovat myšlenky, co když ano a nepamatuju si to, nemám to tak jen s tímdle klukem, tyhle myšlenky 3.den. A nejen takto, vtíravé myšlenky mě obtěžují i v mnoha jiných případech. Nechci brát antidepresiva, na psychiatrii jsem kvůli tomu přestala chodit. Bojím se nemocí zejm.pohlavních, bazénů, veřejných wc, že něco pokazím, že jsem s někým měla sex, ikdyž vim, že je to nesmysl. Tyhle myšlenky si vsugeruju a pak jak blazen se ptám kamarádů jestli na mě něco nezkoušeli a jestli jsme spolu něco neměli. Pak na mě koukají jako jestli jsem se nezbláznila. Přítel, který mně i kamarádovi odpustil, moje stavy nechápe, nedívím se mu. Je mi 23 let a přijdu si jako blázen, jsme spolu skoro 9let. Asi mi nic jiného než nevídat se s kamarádem (nemožné), nepít alkohol (nezvládnu), brát antidepresiva (toho se bojím - váha.. už teď mám pocit, že jsem tlustá - 165cm,50kg) ... dřív jsem život uměla žít, teď se v něm ztrácím. Piju třezalkové čaje. Za jakoukoliv radu, stanovení přibližné diagnozy budu vděčná. Nejsem ani hloupá - studuju poslední ročník magisterského studia. Bohužel jen, nad vším moc přemýšlím. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo, Vtíravé myšlenky které popisujete trvají již déle, a zkoušela jste již různé způsoby, jak je zvládnout. Zmiňujete rodinnou zátěž i spolupráci s psychiatrem, kterou jste přerušila. Takto na dálku, je opravdu obtížné radit, nebo dokonce stanovit diagnózu. Umím si představit, že vás daná situace velmi trápí a znesnadňuje běžné fungování a vykonávání činností které máte ráda. Doporučila bych vám přečíst si knihu Obsedantně- kompulzivní porucha a jak ji zvládat od autorů Jana Praška http://www.deprese.com/images/pdf/BrozuraOCD.pdf . Zde je velmi hezky popsán mechanismus vzniku vtíravých myšlenek a nutkavého jednání . A také jsou zde návody a rady jak s nimi pracovat. Autor této příručky vychází z principů kognitivně- behaviorální psychoterapie. Ještě účinnější by bylo, pokud by se vám podařilo najít takto vyškoleného terapeuta, který by s vámi mohl spolupracovat. V každém případě neváhejte vyhledat pomoc, k ústupu příznaků vede dlouhá cesta ,ale je možná. Držím palce.

Mgr. Hana Formánková
Mgr. Hana Formánková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství, arteterapie Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: