Vyčerpání

Chtěla jsem se zeptat - již 3 měsíce beru Escitalopram Teva 10 mg, z počátku zlepšení ( dříve motání hlavy, bolest na hrudi , brnění atd. ), teď se opět vrátilo motání hlavy ( úmrtí v rodině ). Dříve jsem trpěla 1. do půl roka migrénou s aurou s následnou bolestí do hlavy (trvání 2 hodiny), teď poslední měsíc, co beru Escitalopram jen aura 2x to týdne bez bolesti trvá celý den. Nemůže mi tento prášek navodit mozkovou mrtvici ? A tyto stavy aury bez bolesti ? Nikdy jsem tím netrpěla, vždy s bolestí.Dříve půl prášku ráno, teď půl ráno a půl večer. Děkuji za odpověď Šárka

Odpověď odborníka:

Šárko, escitalopram Vám nemůže přivodit mozkovou příhodu, tzv. mrtvici. Je to lék, který působí jako inhibitor serotoninového přenosu- což znamená , že zajišťuje optimální množství látky serotoninu mezi jednotlivými nervovými buňkami, tak aby se jim dobře pracovalo. Ovšem může být, že na některé léky naše tělo nereaguje zcela dle očekávání, někdy se může objevit alergie nebo vedlejší účinky. Doporučila bych Vám požádat svého ošetřujícího lékaře, který Vám escitalopram předepsal, aby Vám nechal udělat test na alergii proti tomuto léku- tzv. precipitační test. ten prokáže nebo vyloučí, zda nemáte na tento lék alergii, protože v tom případě by se úplný léčebný efekt nedostavil. V případě pozitivního testu je potřeba lék vyměnit za jiný typ antidepresíva. Např. sertralin, fluoxetin, venlafaxin, bupropion apod.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: