Vyčnívání konců klíčních kostí

Dobrý den, už od dětství mám špatné držení těla (je mi 19) a asi ve 13 letech mi zjistili skoliózu. Nějak jsem si jí nevšímala a upozornila mě na ni až doktorka při prohlídce. Jsem hodně hubená (na svých 169cm vážím pouze 46kg - mám rychlí metabolismus) a páteř mi jde hodně vidět, hlavně když jsem v předklonu. Začala jsem tedy cvičit nějaké cviky na záda a pilates. Cvičím teprve chvíli, ale všimla jsem si, že mi začaly velmi vyčnívat konce klíčních kostí mezi rameny a krkem, což jsem nikdy dřív neměla. Může to být způsobené tím, že jsem začala chodit rovně a cvičit? Je možné, že se mi to dá opět do pořádku? Děkuju za odpověď.

Odpověď odborníka:

Samozřejmě nejlépe odpví ortoped nebo váš lékař po prohlídce. Hubenost a nynější cvičení spíše zevní konce klíčních kostí zvýrazní. Bylo by třeba váhu normalizovat, ve cvičení i třeba po konsultaci na rehabilitaci pokračovat a skoliozu, která už ve vašem věku nebude mít rychlý vývoj na ortopedii kontrolovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: