Výduť břišní aorty

Můj známý nedávno zemřel na prasklou výduť břišní aorty a mě to dost vyděsilo (po stlačení pulzaci cítím a nejsem žádná hubeňoura). Začala jsem si tu oblast kde se nachází prohmatávat od shora dolu a dost silně stlačovat a to několik hodin (ne v kuse samozřejmě :), cítila jsme i jakoby "přeskakováníí" pulsu, tím jak jsem silně tlačila. Teď mě tam bolí, hádám, že jsem si nějak namohla svaly. Pak jsem se dočetla, že výduť na břišní aortě může vzniknout i úrazem, tlakem na danou oblast. Chtěla bych se zeptat jestli je možnost, že sem si jí mohla nějak poškodit když ten tlak byl silný a opakovaně ? Omlouvám se jestli se jedná o hloupý dotaz a děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Myslím si, že jste si aortu nemohla poškodit tlakem, pokud je aorta v pořádku. Pulsace na břišní aortě není problém vyhmatat i tlustých lidí. Nepravidelný tep mají všichni lidé, jedná se extrasystoly, předčasné stahy. Nejsou nebezpečné, pouze někdy cítíte nepříjemné přeskakování tepu. Hlavně se tím neznepokojujte.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: