Výduť břišní aorty

Dobrý den, v minulém dotazu jsem se ptala jestli jsem si mohla poškodit břišní aortu silným tlačením (rodinný známý nedávno zemřel na prasknutí a já se lekla, protože jí taky nahmatám). Nedalo mi to a šla jsem k obvodní lékařce, která řekla, že určitě k poškození dojít nemohlo, ale když mě promačkávala, tak řekla, že mě radši pošle na sono což mě dost vylekalo. Řekla mi v podstatě co jsem se všude dočetla, že ta pulzace je viditelná a cítit spíš u hubených lidí (mám 78kg) a že se jí to nezdá. Mám dlouhodobě zvýšené crp (kolem 15), nezjistilo se proč. Četla jsem, že to může být i infekcí u mladých lidí (rozšíření). Vím, že musím počkat na sono,ale podle čeho prosím doktor na pohmat usoudí, že je něco špatně ? Mám dost strach, Děkuju

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u štíhlých jedinců může být pulzace břišní aorty viditelná, při jejím přiměřeném průměru (cca 25 mm) se ale nejedná o její rozšíření, natož o výduť. Ta se vyšetřuje v leže na zádech s uvolněným břichem a pokrčenýma nohama. V případě suspektního nálezu výdutě břišní aorty lékař nachází pulzující rezistenci - vyklenutí břišní aorty, nejčastěji vlevo od pupku. Pokud břišní aorta přesáhne výše uvedený průměr, lékař zajistí sonografické vyšetření břišní aorty. Jestliže průměr břišní aorty nepřesáhne 5,5 cm u mužů nebo 5 cm u žen, není nutný intervenční zásah na břišní aortě (nehrozí prasknutí aorty) a sonografické vyšetření se opakuje za půl roku. Vyčkejte na sono a pokud jste ve věkové kategorii do 30 let, dovoluji si tvrdit, že výduť nemáte, ani tu zánětlivou, což je samostatná kapitola. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rrezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: