Výhřez plotének

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat ohledně mého nálezu a možností další léčby: Nález: V etáží L3/L4 a L4/L5 se meziobrat. ploténka propaguje do páteřního kanálu široce mediálně na 3mm v kraniokaudálním rozsahu 10mm s mírnou impresí na durální vak.Páteřní kanál šíře 17mm, foramina bez významější stenózy. V etáži L5-S1 se meziobratl. ploténka propaguje do páteřního kanálu madiálně na 4mm v karniokaudálním rozsahu 10mm s mírnou impresí na durální vak, je patrná hyperintenzivní trhlina v anulus fibrosus mediálně. Páteřní kanál a foramina bez stenózy. Zobrazený skelet s minim. aposicemi ventrálně. Incip.spondylarthróza L3/S1. Míšní konus i kořeny kaudy v celém zobrazeném rozsahu bez ložiskových odchylek v signálové intenzitě Závěr: Bulgingy až hraniční mediální protruze meziobrat. plotének L3/4 a L4/L5 bez stenózy páteřního kanálu a foramin. Protruze meziobratl. plotének L5/S1 mediálně bez stenózy pátěřního kanálu a forámin. Incip. spondylarthróza L3/S1 Jako léčbu mi moje lékařka z neurologie dala Gabanox, který bohužel nesnesu. Zajímali by mě jestli jsou i jiné možnosti léčby a nějaké vysvětlení mého nálezu. Zajímalo by mě jaký vliv má ta hyperintenzivní trhlina a co to v podstatě znamená

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jaké máte potíže, nález na MR není tak podstatný. Každý máme nějakou protruzi ploténky. Důležité je, že netlačí na žádný nervový kořen a příliš nezužuje páteřní kanál. My jako lékaři bychom se vždy měli držet potíží pacienta a rezonance je jen pomocné vyšetření. V první řadě je vždy třeba zkusit kvalitní rehabilitaci, aby Vás naučili správné cviky, které uleví. To je někdy těžké a vyžaduje velkou zkušenost fyzioterapeuta. Gabanox záleží, v jaké dávce jste užívala, vždy doporučuji začít dávkou 100 mg n.noc a pozvolna zvyšovat, pak se snáší lépe, ale je možné, že Vám nevyhovuje. Neurolog může předepsat jiný, ale podobný typ léku. Pokud toto nepomůže, lze zkusit infuze nebo cílené obstřiky pod kontrolou CT apod. Budete-li mít zájem a nemáte to příliš daleko, ráda si Vás vyšetřím a navrhnu další postup. Zdravím

MUDr. Dana Halbichová
MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Ploténky | Od: Vlasta | 18.2.2016 14:39
Prosím radu..L4/5 široce nasedající medialní výhřez
disku šíře 5-5.3mm osteochochndrosa
diskulehčíhostupně pokročilá
spondyloarthrosa.Prosím vysvětlit,jak na tom
jsem.děkuji
reagovat
re:Ploténky | Od: uLékaře.cz | 25.2.2016 17:06
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: