Výhřez plotének

dobrý den. Vzhledem k potížím jsem absolvoval vyšetření páteře na CT s následujícím výsledkem: CT vyšetření: Výrazně napřímená bederní lordoza až náznak kyfotic.držení ve výši L2/3. Naznačená sinistrokonvexní skolioza L páteře. Ve výši L 2/3 výrazné snížení štěrbiny, cirkul.protruze ploténky + zn.levostr. preforaminál. až laterál.výhřezu šíře 6mm Páteř.kanál volný v obou rozměrech. Lokalizované degenerativní změny v této etáži - přemosťující spondyloza. Ve výši L 3/4 cirkul.protruze ploténky šíře 3mm, relativní osteoligament. stenoza páteř.kanálu v příčném rozměru - šíře 15mm, sagit.rozměr je norm. Ve výši L 4/5 široká cirkul.protruze ploténky šíře 5mm zasahující preforaminálně bilat., páteř.kanál volný v obou rozměrech. Ve výši L5/S1 cirkul.protruze ploténky šíře 3mm, páteř.kanál volný Potřeboval bych "překlad" a radu co dál. Lékař mi pouze sdělil nic nezvedat, cvičit a že se za pár let tak či tak sejdeme na chirurgii. Pracuji jako montér velmi vysokého napětí - lezení po stožárech a související práce na vedení. Vše velmi těžké. co dál?Děkuji

Odpověď odborníka:

Popis vyšetření sice na první pohled vypadá dramaticky, podobný nález má však relativně dost lidí, kteří na tomto vyšetření nebyli, nemají tak výrazné potíže. Hodnocení musí být dle funkčního stavu, tzn. dle klinického vyšetření, které chybí. Dle reakce neurologa to vypadá, že klinický nález vypadá onomu hraničnímu stavu, kdy jsou sice vytvořeny množství změn, jak degenerativních , tak následných výhřezů, ale které vždy provází nedostatečně řešené a přetěžované funkční poruchy páteře. V takové situaci je sice nezbytné vyhledat aktivní fyzioterapeutickou léčbu a současně s její pomocí začít dle zácvku cíleně cvičit. Nelze však již s Vašimi změnami vyhledat jakéhokoliv fyzioterapeuta, ale buď lékaře ,který pracuje aktivně fyzioterapeuticky nebo fyzioterapeuta, který pracuje pod PŘÍMOU lékařskou kontrolou- Je třeba relativně důraznou léčbu, ale také zcela přesnou, což bohužel běžná fyzioterapite prostě není. Po zlepšení a díky cvičení následné stabilizace nelze vyloučit možnost i fyzické významné zátěže. ALE za předpokladu zlepšení fiukce a stabilizace chronických změn!

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: