Výhřez ploténky

Dobrý den, po pěti týdnech "šílených" bolestní levé nohy vystřelující od zadku pod koleno po vnější straně stehna přes kyčel a to hlavně v noci jsem byla z neurologie poslána na CT, kde mi byl zjištěn výhřez ploténky. V etáži L5-S1 má páteřní kanál norm tvar i velikost, výraznější prominence zadního okraje discu do nitra páteřního kanálu asi na 5-6 mm cirkulárního typu s prevelencí vlevo s přímou kolizí s levým nervovým kořenem S1. Byla provedena hospitalizace (akutní stav) a podávána infuzní terapie s velmi dobrým efektem již během prvních dnů. Již druhý den zavedena HRB se zaměřením na LS oblast. Po propuštění domů mě nyní čeká pokračování v rehabilitaci... Bolest do nohy přes den skoro žádná, v noci občas a snesitelná, užívání léku Doreta 3x1/2 tablety denně druhým dnem. Co mě trápí je poloha na břiše při masáži, kdy ihned bolest vystřeluje do levé nohy a je k nevydržení, záda nebolí. Už po první minutě jsem tak rozbolavěná, jako bych byla na samotném začátku a tahle poloha je k nevydržení. Parafín absolvuji raději vleže na zádech, cvičení též a zatím s pokrčením v kolenou. Jedná se o otok v oblasti výhřezu? Jak jej snížit, co proto mohu dělat? Stav bez senzomotorického deficitu, bez sfinkterových poruch. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

krom zklidňující léčby je možné ( po konsultaci vašeho lékaře) ještě užívat léky, které působí na tyto otoky- wobenzym).Současně je ovšem to nejdůležitější najít lékaře, který provede " aktivní fyzioterapeutickou léčbu",běžná fyzioterapeie bývá bohužel buď příliš málo aktivní( tzn. bez očekávaného efektu na poruchu funkce, nedostatečná) nebo riziková, může být až příliš aktivní, dráždit problém tím pak nedojde opět k očekjkávanému zlepšení. Teprve se souřčasným zlepšením je možné začít cíleně cvičit na obnovu svalových cztahů, Předpokladám, že dosavadní cvičení je spíše uvolňujícího charakteru, což je dobře, neveden to však k výraznému posunu v léčbě. Víc těžko takto na dálku poradit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Články: Jak se chránit před alergickým zánětem spojivek?
Zarudnutí a svědění oční...
Trápí vaše oči alergické příznaky? Jen studený obklad nestačí
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Články: Nespecifická hyperreaktivita spojivek je u alergiků častá
Mezi příznaky "nespecifické...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: