Výhřez ploténky

Dobrý den,jsem po operaci ploténky L5/S1,výhřez byl pravostraně 7mm,zustaly trvalé následky,necitlivost pravé dolní končetiny a mám částečný invalidní důchod.Operace provedena r. 2004.Momentálně mám zhoršení stavu,po vyšetření MR výhřez ploténky L4/L5 do páteřního kanálu na 8mm,v tom místě mám zůžený páteřní kanál na 12mm,útlak nervů do obou končetin.Bojuji s tím od listopadu,v prosinci mi zmrtvěla pravá dolní končetina na vnější straně od kolena dolů,dále kotník,prsty a chodidlo.V lednu mi neurochirurg,řekl operovat a stanovil termín operace na březen,onemocněla jsem a termín jsem musela zrušit a i proto,že stav se trochu zklidnil.Momentálně došlo ke zhoršení stavu i do druhé končetiny,necitlivost lýtka a celého chodidla a samozřejmně bolesti a omezení pohybu.Můj dotaz směřuje k tomu,zda podstoupit operaci ihned,či ještě chvíli vyčkat,jestli se stav nezlepší,na operaci bych šla nerada,ale je mi jasné,že jsou tu určitá rizika.Dá se v tomhle stavu ještě počítat se zlepšením dez toho, aniž bych podstoupila operaci?

Odpověď odborníka:

Odpověď na vaši otázku je velmi nesnadná. Tak zvaná absolutní indikace k operaci je jen porucha odchodu stolice a moči, případně náhle zhoršená hybnost dolních končetin. Ještě před půl stoletím se tyto operace běžně neprováděly, teprve nová doba přinesla tyto indikace k operacím. Protože opakovaná operace i když o etáž výše je méně snadná, měl by stav zhodnotit neurochirurg spolu s neurologem a ortopedem. Jistě je pravda, že jedním kriteriem počkat s operací je zlepšování stavu. Znovu ale sděluji, že je nutno zhodnotit stav nemocného, jeho potíže a příslušný rtg nález. Sám mám za sebou operaci ploténky a dovedu stav i vaše pocity posoudit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: