Výhřez ploténky

Dobrý den, moc děkuji pane doktore za vyjádření k MR - můj dotaz - Dobrý den, pane doktorem prosím o vysvětlení MR a vyjádření, zda je nutná operace - NALEZ MR L páteře nativní, v obvyklých rovinách a sekvencích /T1,2/TSE, STIR/LONG, myelo,ZH T1W/TRA - lordosa bederní je napřímená, spolednní dvě meziobratl.ploténky s projevy chondromatory. V obratlových tělech Th 10, L1 a S1 nejspíše drobné hemangiomy. V úrovni L4/5 drobná dorzální protruze, v etáži L5/S1 je poměrně výrazná protruze až drobný výhřez disku do pravé části páteřního kanálu,příslušný míšní kořen je lehce edematosní. V celém rozsahu L páteře dosti výrazná spondylartrosa,zobrazená část míchy bez pat.signálových změn. Děkuji za odpověď. vaše odpověď - Drobné cévní nádorky ve zmíněných tělech bederních obratlů bez dopadu na stav a léčbu.. Mezi 5. bederním a 1. křížovým obratlem výrazné protlačování ploténky až výhřez. Velikost výhřezu není popsána, Ohlas změn na mišním kořenu v blízkosti výhřezu ploténky K vyjádření je třeba znát potíže pacienta a klinický náloez, t.j. nález zjištěný lékařským vyšetřením ortopeda nebo neurologa. Z MR nálezu ale nutnost operace nevyplývá. Vhodné při potížích by bylo umístění na lůžkové oddělení ortopedia nebo neurologie k medikamentsnímu a infuznímu přeléčení a doprovodné rehabilitaci. Stav by se měl zlepšit. Lázeňské doléčení. Problém - bolesti ve varlatech, podtknutí kolen a pád na zem, bolest vystřelující do pravé končetiny neurolog - nedoporučuje operaci vzhledem k nepřiznivým myofasciálním poměrům. takže co se mnou, žádat o důchod, marodím od 3.12.10 a nic se mnou nedělají, pouze masáže, magnety, jsem v zoufalé situaci, děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Bolesti do varlat, pokud na nich není žádný urologický nález mohou opravdu vycházet z dolních hrudních a prvních bederních segmentů, mišních kořenů zmíněných obratlů. Stejně tak bolesti do dolní končetiny. Co se týče motoriky, svalové funkce a jejího zhodnocení, budete se muset obrátit na neurologa. Vyšetření neurologické by mělo proběhnout. Patří k diagnostice a léčení těchto stavů. Léčením pateřních poruch by se stav i v tomto směru měl upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: