Výhřez ploténky a sekvestr (úlomek) ploténky

Přeji dobrý den, obracím se na Vás ohledně rady. 23.10.2012 po vyšetření na magnetické rezonanci byl nález následující: V segnemtu L4/S1 dorzolaterální protruze disku 4-5 mm, AP rozměr vaku 12 mm, neuroforamina volná. V segmentu L5/S1 levostranná hernie disku tloušťky až 7 mm, s impresí durálního vaku a odstupujícího kořene S1 vlevo. Podél kořene se kaudálním směrem propaguje pruhovité ložisko středního signálu, kraiokaudálně délky asi 20 mm, tloušťky asi 9x7 mm, těsně naléhá na kořen S1 vlevo. Lze jej sledovat kaudálně až k hornímu okraji neuroforamina S1/S2 vlevo. Na doporučení neurologa jsem podstoupila v prosinci 2012 rehabilitační léčení na tři týdny ve Vinohradské nemocnici. Po tom se mi relativně ulevilo od stálého tlaku v levé kyčli a nočních bolestí. Po opětovné kontrole u neurologa 7.1.2013 bylo shledáno zlepšení. Zatím nedoporučil operaci. Na Vinohradech mi operaci doporučovali. Ale můj problém je v tom, že i když cvičím a hodně chodím, necítím se vůbec dobře. Vrátili se tupé bolesti kyčle při spánku a celkově jsem unavenější. Nemohu stále řídit auto a delší fyzická zátěž mě nesmírně vyčerpává (spím i tři hodiny v kuse) a prohlubuje bolesti. Proč vlastně píši. Mám trvat na operativní léčbě plotének nebo spoléhat na rehabilitaci (bezprostředně po ní mi bylo dobře). Ale nemělo to dlouhého trvání, jakmile jsem se snažila naskočit do normálu, bolesti se ozvaly znovu, i když v menší míře. Marodím již od 20.8.2012, a teď nevím, zda podstoupit operaci nebo ne. Prosím tedy o Váš názor. Děkuji Martina N.

Odpověď odborníka:

Odpověď je náročná, v popředí pohledu jsou potíže pacienta a dynamika vývoje těchto potíží. Pokud je trvalé zlepšování, konzervativní léčba byla v pořádku a je na místě. Pokud se potíže zhoršují nebo opakovaně se horší a vracejí, znemožňují normální živost´, je na místě jiný postup. K tomu ovšem musí být objektivní doklad, tj. patologický, chorobný, obraz na magnetické rezonanci. Podle vašeho popisu se okolnosti spíše kloní k provedení operačního výkonu. Rozhodující je souhlasný společný názor ortopeda, neurologa a konečný neurochirurga, kteří stav zhodnotí a operační výkon doporučí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střeva
Články: Střeva
Starověký lékař Galén...
Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Články: Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Sice se nedá jednoznačně...
Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Články: Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Média se v současnosti plní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Články: Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Žilní systém je síť cév...
Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Články: Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Vápník je základní živina...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x