Výhřez plotýnky

Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení zdravotní zprávy. Je to 14 dní kdy jsem se vrátila z nemocnice, kde jsem byla hospitalizována pro bolesti do levé nohy, po 10-ti infuzích a 2 kořenových obstřicích jsem byla propuštěna domů, léčba bez jakéhokoliv zlepšení, prášky na bolest nepomáhaly, 25.2. jsem byla na cíleném obstřiku pod CT PRT, zatím pociťuji mírné zlepšení. Začínám s rehabilitací. Zpráva: CT LSp Vyšetření páteře provedeno nativně skeny 0,5/2mm v požadovaném rozsahu, v měkkotkáňovém i kostním filru. Následně dohotoveny MP rekonstrukce v saginální rovin. cíleně etáž L5/S1 a kořen S1vlevo. V zachyceném úseku je osa výše obratlových těl i meziobratlových prostor přiměřená. Jednotlivé obratle bez vzájemných posunů. Zobrazený skelet bez patrných významných strukturálních změn (deg. přihrocení krycích desel L5/S1 viz. níže) Kostěnný páteřní kanál primárně šíře kol. 15mm. - Etáž L3/4 bez patrné protruze disku, durální vak i neuroforámina volná. - Etáž L4/5 s buldingem disku o cca 3mm minimálně komprimujícím durální vak (jehož vel. je 17x12mm axiálně).Neuroforámina bilat.volná. - Etáž L5/S1 s protruzí disku preforaminálně vlevo o vel. cca 10x10mm, vyklenující se do oblasti odstupu kořeně S1 vlevo. Vlevo mírně foraminostenóza daná i přihrocením krycích desek. Durální vak vel. 11x14mm (axiálně). V této etáži i mírná artróza faset bilat. Zavěr: Protruze disku L5/S1 preforaminálně vlevo, v.s. komprimující odstup kořene S1 vlevo. Bulding disku L4/5. Je mi 37 let, je šance obejít se bez operace a případně může se stav úplně zlepšit? Děkuji, pane doktore. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podstatné je, jak dlouho Vaše potíže trvají a jak se daří v "nechirurgickém" řešení. Jestli zatím máte úlevu nebo aspoň zmírnění bolestí, je dobrá šance na další zlepšení stavu za rehabilitací vedených zkušeným fyzioterapeutem. Obecně lze říci, že při opakovaných neúspěších léčby v trvání tři a více měsíců, už je vhodné uvažovat o operačním řešení. Stav pacienta s onemocněním bederní ploténky se samozřejmě může zlepšit i bez operace. Ať už léčení vede kteroukoli cestou, je potřeba trvale udržet svalstvo trupu ve správném postavení a funkci, aby se zabránilo rychlému pokračování změn páteře a plotének. Operace přinese změnu rychle, nicméně bez rehabilitací a změny pohybových a posturálních stereotypů je efekt nedokonalý.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: