Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, přítel skončil minulý týden v nemocnici na infuzích, jelikož se mu zhoršila bolest zad, amb. infuze byly bez odezvy...bolest vystřelovala do nohy. Diagnosa je následujícící: L3/4 disk homogenní lehce snížený bez herniace, L4/5 disk hmogenní nesnížení bez herniace L5/S 1 disk homogenní nesnížený s paramediální úzkou levostrannou herniací 7-8 mm s kontaktem kořene S 1 vlevo. Pseudocystické prořídnutí 11 mm v prům. při SI sklubení na kyčelní kosti vpravo s plynovým obsahem a sklerotickými okraji. Ostatní skelet bez podstatných deg. změn. Po podání infuze se bolet značně zlepšila a byl po 4 dnech propuštěn do dom. léčení, ale stále přetrávává bolest a mravenčení levé nohy...v nemocnici mu bylo sděleno, že je to doznívání "nemoci" Vím, že důležité budou rehabilitace, ale je reálné, aby byla noha zase po nich plně funkční nebo bude nutná operace? Děkuji

Odpověď odborníka:

To nelze předpokládat. Průběh správné rehabilitace teprve ukáže. To není jisté nikdy. Stejný nález může pokračovat pomocí " aktívní fyzioterapie"( ovšem rukou lékaře) do zklidnění bolestí a uvedené potíže zmizí. Je to relativně častá varianta, tehdy je onen výhřez opravdu jako" doznívání", útlak je v takových případech přes otok v této oblasti, zlepší lis e funkce okolí, což teprve bude muset někdo provést, ale také díky pomocí léků a klidového režimu v první fázi léčby onoho zhoršení- tak zmizí otok a může to tak zůstat( tzn. bez potíží s plnou funkcí)Pokud ovšem není možné dostatečně zlepšit funkcí nebo paicent nedostatečně cvičí i přes správnou léčbu, tak pak situace může být sice s dočasným zlepšením... ale postupně horší a horší( což nebývá ve dnech ale v průběhu měsííců ba někdy let)...a pak je operace nezbytná, zachraňuje hybnost dolní kočetiny....to opravdu nelze nyní plánovat, může tomu tak být, ale průběh léčby to teprve ukáže.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Boule Chtěl bych se zeptat mám vzadu na hlavě něco jako bouli je to bolestivé na...
  • Holter Již jste mi odpovídala, ale ne konkrétně.Zeptám se tedy ještě jednou...
  • Popraskana predkozka na penisu Mam popraskanou predkozku a nejde mi...
  • Oteklý ret Obracím se na vás s prosbou o radu udělal se mi na rtu koutek ze...
  • Chlamydia pneumoniae Mám dotaz ohledně téhle potvory.Již delší dobu jsem...
  • Vyrážka kolem očí Kolem očí na kůži se mi dělají červené půpínky, které se...
 
Naposledy čtené: