Vyhřezlá ploténka

děkuji za odpověď na(na konci bude doplnění) -------------------------------------------------------------------------------- Protruze L5/S1 s kompresí kořene L5/S1 Dotaz od: Ivana | Publikováno: 10.12.2011 Prosím již měsíc mám kruté bolesti v místě vyhřezlé ploténky a pravé nohy vzadu-pokud sjem v klidu a teole dlouho,mohu pak sedět a ležet na boku bez bolestí,ale stát celou dobu nemohu vůbec-resp.během pár sekund se při stoji bolest zvyšuje do nesnesitelnosti-kapačky v nemocnici nepomohly,léky(Korylan,Dislofenac duo bez většího efektu.Po návštěvě nemocnice(či paní doktorky-kontrola,kan mi odvete manžel,ale musím pár kroků venku udělat vždy zhoršení-cirka 3dny poté je to nesnesitelné bez přestání.V noze jsou bolesti pálivé,řezavé-chci se zeptat zda souhlasit s obstřikem pod CT či kaudálním blokem nebo hned operovat.Je bez operace možnost ochrnutí?jak rychle by se ochrnulo,když jsem v krutých boelstech již dost dlouho.V nemocnici mi říkají že už mi jinak nemohou pomoci,ale operaci nenabídli.Mám péči dospělého syna s Down.syndromem nemohu jen sedět a ležet.Děkuji Ivana Lipšová 44 let 75kg,169cm. Odpověď odborníka: Obstřik pod CT je běžným výkonem a pacienti jej velmi dobře snášejí. Vždy problém ale nevyřeší. Zkusit by se ale měl.. ochrnutí je málo pravděpodobné, ale následek tlaku na nerv by se mohl projevit v poruše některého nervu dolním končtiny. Jinak operace pokud je na místě je pro pacienta v podstatě velmi snadná a nebolestivá a výsledek bude velmi dobrý, většinou. Záleží na klinickém vyšetření, potížích, nálezu na CT nebo magn. resonanci. Důležitá je konsultace neurologa s neurochirugem. Vyřešte svou otázku brzy. Myslím, že můžete jen získat. Ale opravdu záleží na zmíněných okolnostech, které neznám. Zapomněla jsem napsat že mám navíc vrozené zůžení kanálku(tak mi řekli,že by operace nakonec mohla problém zhoršit-ale řekli mi to v Kolíně kde neoperují)tak zda se tohoto mám bát.Jinak jsem již ve stavu,kdy si operaci přeji.Relativní primární stenoza páteřního kanálu,AP šíře 13mm.Děkuji moc Lipšová

Odpověď odborníka:

Myslím, že jsem na podobnou otázku odpovídal. Nástřik pod CT jistě. Pokud by se stav nelepšil, je možné postižení některého nervu dolní končetiny. Pokud se stav do 3 měsíců nelepší je operace na místě. Ale o tom rozhodné zhodnocení stavu neuroichirurgem, neurologem po domluvě s vámi.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: