Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu, při kterém mi na CT zjistili následující. Vrozeně úzký PK 11-12 mm v AP, prolaps disku směřující vpravo intraforaminálně a do P laterálního recessu PK, prolaps vyplňuje kaudální polovinu foramina, patrně bude i příčinou edému prox. úseku pravostranného kořene L5, který je rozšířen na 8mm, po průchodu kořene L5 foraminem L5/S1 se jeho šířka normalizuje, PK zúžena na 10 mm v AP, L foraminum volné, L5/S1 - rozšíření p kořene L popsáno výše, jinak nález normální, přihrocení horního pólu L SI kloubu. Při výšce 165 cm, vážím 52 kg. Lékařem mi bylo sděleno se jedná o výhřez ploténky. Zpočátku jsem se domnívala, že bolesti zad jsem si způsobila prochladnutím. Když ale sílily a vystřelovaly do pravé dolní končetiny, navštívila jsem neurologa. Absolovala jsem léčbu pomocí analgetik, pak infúze a nyní mi byl realizován obstřik na CT. Bolesti ustoupily, ale bojím se, že mi při sedavém zaměstnání, kdy pracuji až 12 hodin u počítače, se potíže vrátí. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Úzký pateřní kanál, vyklenutí ploténky se blíží k otvoru pro výsrup nervového kořene, kde se účastní na otoku kořene .Jedná se o kořen 5 bederního obratle. Zřejmě po zhodnocení nálezu vašim lékařem bude na místě konservativní léčba, medikace, několikadenní klid, infuzní léčba a rehabilitace. To vše jen z dokumentace, nejlépe poradí váš lékař, který obraz vidí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: