Vyhřezlá ploténka

  • Dotaz od: Natálie B.
  • Publikováno: 18.6.2013
  • uLékaře.cz

Dobrý den,od lonského května trpím bolestí levé nohy, v prosinci jsem navštívila neurologa, abslolvovala jsem CT vyšetření, rehabilitace, infůze, následně pak ozonoterapii.Poslední vyšetření je magnetická rezonance z 6.6.2013.Nález zni: Bederní lordosa je vyrovnaná. Těla obratlů normální výše, bez ložiskových změn. Chondrosa plotének L páteře akcentovane Th12/L1,L5/S1. Mírnější artrotické změny. Th12/L1: dorsální mediálně, za dolní okraj těla Th 10mm zasahujíc extruze ploténky VD šíře do 5mm, vak VD 12mm, foramina volná. L5/S1: Dorsální levostranně paramediální kaudálně 7mm zasahující herniace VD šíře až 8mm, LL 20mm. Komprese vaku a asymetricky kořene S1 vlevo. Vak VD šíře do 9mm. Foramina oboustranně volná. Ostatní MOP s cirkulárními potruzemi do 3mm. Páteřní kanál je přiměřeně široký. SA prostory jsou zachovány. Terminální mícha v zachyceném rozsahu normálního kalibru, bez ložiskových změn. Foramnina je oboustranně volně průchodná. Ráda bych znala váš názor na následnou léčbu.Možná je vhodné připsat můj věk, je mi33 let. Mnohokrát děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše obtíže odpovídají spíše výhřezu L5-S1, než výhřezu v oblasti Th10. To se jeví jako poměrně štěstí (v neštěstí), neboť léčba výhřezů hrudní páteře je oproti bederní páteři o poznání svízelnější. Pokud jste absolvovala dlouhodobou konzervativní léčbu (minimálně 3-6 měsíců) a nedošlo k žádnému zlepšení stavu. doporučil bych zvážit operační řešení (nejspíše mikrodiskektomii- odstranění výhřezu bez nutnosti stabilizace segmentu šrouby) a Váš stav tedy zkonzultovat na spádovém spondylochirurgickém pracovišti.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: