Vyhřezlá ploténka (co vše můžu pro nápravu udělat)

Dobrý den, je mi 24 let a jsem, teda byl jsem sportovně aktivní člověk, žádný problém s jakýmkoliv sportem a bolestmi zad (kromě mírně zkráceného svalstva v předklonu, nic). Koncem minulého roku jsem se horlivě pustil (mnohem víc než obvykle) do tréninku břišního svalstva a běhu (terén, silnice), po nějaké době jsem cítil pnutí v levé noze s malým vystřelováním v oblasti beder. Nebral jsem na to zřetel s tréninkem pokračoval a snažil se omezení předklonu propnout dynamickým strečinkem. Zhruba v lednu jsem si všiml, že už nepropnu levou nohu v sedě u stolu. Nastalo kolečko: obvodní lékař/ rehabilitace (parafin,elektro), bez úspěchu. Následně obvodní lékař / neurologie / MR. Diagnóza je: Osa L páteře zachována, napřímená bederní lordóza, bez známek posunu. Obratlová těla bez ložiskových či difuzních změn, bez známek patologie krycích plošek. V prostoru L5/S1 je levostranná preforaminální extruze disku s útlakem kořene S1. Velikost extruze je 7,8x7,7mm. Od již zmíněného ledna bez větších sportovních aktivit , mám bolesti v sedě, při dlouhém stání a chůzi (kulhám) ale zatím nic co by se nedalo vydržet. Trochu mi připadá, že se začínám naklánět více na levou stranu. Hybnost L nohy je omezena pouze pohybem dopředu, při trochu větším předklonu ostrá bolest v oblasti beder. Jsem vhodným kandidátem např. pro DORNOVU METODU? Zapomněl jsem dodat, že už necelé 4 týdny (po zacvičení odbornou terapeutkou)provádím SM cviky denně alespoň 20min. Zatím beze změny.Předem strašně moc děkuji za každou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Aleši ,chápu , že je pro Vás frustrující existovat bez sportu ,Dornova metoda je jedna z možností , další vhodnou variantou je metoda podle Robina McKenzie, jde o to vyhledat fyzioterapeuta ,který s těmito postupy pracuje.Můžete si také pomoci sám např.metodou SU-JOK,která je původem z Koreje jako účinná sebeléčba.S ohledem na Vaše potíže je dobré pracovat na ruce/najděte si ma internetu obrázek s plochami na ruce odpovídající pateři a ty pak ovlivňujte.Vaším problémem bude zřejmě nedostatečnost hlubokého stabilisačního systemu bederní pateře ,který pokud nefunguje -také nechrání pateř od podobných nehod.Opět Vás nejlépe poučí o možnosti cvičení a nápravy erudovaný fyzioterapeut. přeji hezký den a rychlé uzdravení

prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc
prim. MUDr. Jaroslav Pišvejc

Specializace: Rehabilitace a fyzikální medicína
Pracoviště: Lázeňský hotel MONTI SPA, Františkovy Lázně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: