Vyhřezlá plotynka

dobrý den, Mohl by jste mi trošku více vysvětlit tento pojem, byla jsem hospitalizována, jelikož po píchnuti injekce od bolesti od pohotovosti jsem se vůbec nepostavíla, v nemocnici mi dávali kapacky a prášky od bolesti, udělali rtg kde nic neviděli. Jakmile jsem byla propuštěna, měla jsem si najít neurologa, ten mě poslal na CT a tam mi napsali do závěru toto : Exturze disku mediálně a vlevo paramedialne L4/5, dorzalni protruze v L3/4 a L4/5, zúžení thekál.vaku v těchto segmentech. Osteochondroza L4/5 Neurolozka mi řekla ze mam vyhrezlou plotýnku a ulomek nějaký který mi tlačí na nerv,tím pádem mi brni nárt a cítím napnutí c lytku jak chodím. Rehabilitace nedoporučuje kvůli úlomku. Novalgin to zhoršuje. Můžete mi říct,Jak se tam ten ulomek mohl ocitnout? A jestli vůbec povolí z toho nervu, v případě zhoršení bolesti půjdu na operaci. Vůbec nechápu jak se to mohlo stát, mam malé dítě 1,5 roku takže tím taháním? Je mi 24 let. Už jsrm tyto bolesti měla jednou, po píchnuti injekce druhý den jako nic.děkuji

Odpověď odborníka:

Vysvětlujete příznaky a popis MRI, je to hodně informací, k objasnění situace je to však ještě málo- Chybí klinický nález, vyšetření a MRI by bylo nutné vidět. Přesto situaci z pohledu neurologa nelze vidět jinak, než Vám vysvětlil. Zřejmě však nevysvětlil dostatečně příčinu. Situace, kdy byly podobné bolesti již v minulosti a po injekci zmizely neznamená, že byly tehdy vyléčeny. Obnovení správné funkce trvá léta, vyžaduje "aktivně fyzioterapeutickou" léčbu a vaši velmi důslednou spolupráci. V případě prvním mohlo ještě hypoteticky dojít k zastavení situace, nepkoračování potíží až do současného stavu. Vše se vyvíjí postupně, bohužel velmi často léta bezbolestně ve smyslu trvalých bolestí a omezení mobility. Přesto občasné bolesti , byť bez rázu vytrvalosti jsou příznakem. Porod a následné kojení včetně onoho" tahání" nebyly příčinou, byly však jistě významným zhoršujícím faktorem. K přesnému vysvětlení by bylo nutné konkrétní vyšetření Vás. V současné době je škoda, že Váš neurolog je "pouze" neurolog. Hodně neurologů pracuje navíc i právě" aktivně fyzioterapeuticky", tzn. že jsou schoponi zlepšit alespoň okolí problematických míst, obnovit statiku pánve a postupně radit cílené, konkrétní cviky dle zlepšujícího se stavu. To ovšem neznamená, že se tím můžete vyhnout operaci, to je pouze nutná léčba v rukou lékaře( nikoliv fyzioterapeuta, běžná fyzioterapie je logicky v těchto situacích zakazována, neurolog, rehabilitační či jiný lékař, takto pracující však může někdy stabilizovat situaci i bez operace, to však je opravdu hypotetické, průběh může být na tu , ale i na opačnou stranu.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Články: Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Drogy jsou již několik let...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x