Výhřezlá plotýnka

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s žádostí ohledně vyhřezlé plotýnky. Je mi 21 let a dosud studuji. Na začátku ledna tohoto roku jsem začal mít silné bolesti v levé noze, které sahali pomálu až ke kotníku. Po 1 měsíci těchto bolestí jsem se konečně dostal k neurologovi, který mě poslal nejprve na rentgen páteře a posléze i na CT levé plotýnky. Na rentgenu vyšlo toto: zachovaná bederní lordosa, lése disku L5/S1, bez spondylosy a artrosy, pedikly zachovány Na CT vyšetření pak ještě vyšlo najevo toto: Vyšetření bylo provedeno nativně. Ve výši L4/5 léze disku s širokou dorsální protrusí 3mm, rozměr páteřního kanálu je 18x15 mm. Ve výši L5/S1 léze disku s levostrannou paramed hernií 7x18 mm, rozměr páteřního kanálu je 13x23 mm. Po vyšetření na RTG a CT mi bylo konstatováno, že rehabilitace v mém případě je zbytečná. Nakonec ještě před samotnou operací, pan doktor navrhl zkusit obstřik pod CT. A v případě neúspěchu rovnou na operaci. Myslíte, že už opravdu není, žádná možnost plotýnku vrátit zpět jen díky rehabilitaci případně spojenou i s obstřikem ?? Či jinak případně plotýnce pomoci vrátit se zpět ?? Hodně jsem už o tomto tématu přečetl a lidé si operaci zase až tak moc nepochvalují. Prý že bolesti často stejně přetrvávají i po operaci. A nakonec jsem se Vás chtěl zeptat na Váš názor ohledně používání McKenziovi rehabilitace či Dornovi metody na vyhřezlou plotýnku?? Předem Vám moc děkuji za Vaši radu a čas a přeji hodně osobních i pracovních úspěchů.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, už jste o možné operaci mluvil přímo s neurochirurgem? K posouzení možné operace je vždy vhodné doplnit i MR (magnetickou rezonanci) k posouzení rozsahu změn na páteři a ploténkách. Spokojenost s operací je velmi rozporuplné téma. Cílem operace je uvolnit nervové kořeny, které jsou utlačené výhřezem ploténky. Jak se funkce nervového kořene upraví, nejde odhadnout. Zdroj bolesti zad ale není jen útlak nervového kořene, ale i změny na samotném disku, přetížení drobných koubů páteře a zejména změny svalstva kolem páteře. Obyčejně se pacienti nijak nezapojí do dlouhodobého rehabilitačního programu obnovy tzv. svalového korzetu, tj. zpevnění svalstva chránícího páteř. Když tohle aktivně pacient nezkouší, nemůže se tedy výrazněji zlepšit. Dalším faktem je, že na internetu se dočtete reakce spíše negativní. Když necvičím, tak mám dost času sedět u PC ;-) Ve Vašem uvedeném věkovém rozmezní je velká šance na úspěch obou směrů léčení. Navíc potíže trvají relativně krátkou dobu. Na Vašem místě bych se nejprve zkusil domluvit se zkušeným fyzioterapeutem. Uvidíte, zkuste se poradit nejen s neurologem, ale i s neurochirurgem. Operaci nemůže rozhodnout nikdo jiný než ten, který operaci umí provést.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: