Vyhřezlá plotýnka

Dobrý den, od půlky prosince mám problém se zády, přidalo se střílení bolesti do nohy, mravenčení, ztráta citlivosti. Po injekci a léčbě Gabanoxem se bolesti hodně zmírnily, zůstala necitlivost v horní části nohy zezadu a jedné straně "slabin". Na MR mi byl zjištěn výhřez plotýnky 12 mm a na neurochirurgii indikovaná operace. Chci se zeptat, jestli je operace opravdu bezvýchodná. V příloze ještě přikládám opsanou diagnozu. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace není bezvýchodná. Za absolutní indikaci k operaci je považována významná ztráta hybnosti končetiny (nemožnost chůze do schodů, stoje na špičce a patě...), či nemožnost ovládat svěrače. Ostatní indikace jsou relativní, tj. lékař operaci doporučí a pacient musí operaci sám chtít. Při výhřezu 12 mm lze předpokládat, že k samovolnému odeznění obtíží nedojde a ztráta citlivosti by do budoucna zůstala (možná však zůstane i po operaci, neboť nelze přesně určit, do jaké míry se obnoví po operaci funkce nervu), a proto bych se k operačnímu řešení též klonil.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: