Vyhřezlá plotýnka

Dobrý den, mám bolesti, léčím se na neurologii pro bolesti střílející do levé dolní končetiny, brnění a křeče a necitlivosti části nohy a palce, nemohu delší dobu stát, sedět, a při delší chůzi. Byla jsem na vyšetření MR, mám HE disku 6.6mm, protruze, s obliterací foramina L4,5 vlevo a kompresí kořene, osteochondrozu, stenozu páteře, páteřní kanál zúžený na 11mm, hypotrofie anterokrur. skupiny svalu, ještě jsem se tam dočetla o druhé plotýnce 3.6mm, byla mi nabídnuta operace, ze které mám obavy a chtěla bych s ní ještě počkat. Chtěla bych znát váš názor na operaci a také na budoucí možné pracovní omezení, jelikož jsem dělnice a mám už omezení kvůli alergii a asthmatu, a bude to pro mě nyní těžké...také pociťuji nějaký problém s pravou rukou, jako by byla těžká upracovaná, někdy pocit jakoby mrazení je to nepříjemné a těžko se to vysvětluje, mohlo by to souviset s problémem stenozy páteře?Děkuji moc za váš čas hezký den

Odpověď odborníka:

Vaše obtíže a zmiňovaný nález jsou opravdu pro operační řešení vhodné. Rozhodnutí bude vždy na Vás, chirurgická léčba není povinná. Operace může zastavit zhoršování obtíží, případně ulevit od bolestí. Pracovní omezení po operaci nebude větší než to, které Vám Vaše obtíže způsobují už teď. Někdy můžete zaslechnout, že operace páteře znamená rovnou invalidní důchod. To není pravda. Když ubyde bolest, případně bude zlepšena stabilita páteře, není důvod k horšímu pracovnímu zařazení nebo omezení Vašich aktivit. Je ale pravda, že výsledky jsou u každého lehce jiné a závisí na tíži předoperačních změn páteře.
Stran Vaší pravé ruky: informovala jste Vašeho neurologa? Při nálezu na bederní páteři je pravděodobné, že tyto potíže mohou být dány změnami na páteři krční. Když zvažujete operaci na bederní páteři a máte potíže, které by mohly být v oblasti krční páteře, je potřeba vyšetřit i krční páteř. Tj. neurologické vyšetření míchy a míšních kořenů, obrazová vyšetření (ideálně RTG a MR). O postupu léčby a možnostech operace se můžete poradit v neurochirurgické ambulanci podle místa bydliště. Do operace Vás nikdo nutit nebude. Ale získáte alespoň představu, která operace by byla pro Vás nejvhodnější.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x