Vyhřezlá plotýnka

Léčím se na vyhřezlou ploténku už 8 let a stále se to zhoršuje.Mé vyšetření na CT už druhé ukázalo Paramediální pravostranná protruze až extruze disku L4/5 do 7mm s kompresí durálního vaku nad odstupem kořene L5dx.SI artroza bilat.Rehabilitace ani obsřiky nepomáhají.Už ani nepamatuji kdy jsem si pořádně sedla nebo se v klidu vyspala.Už nevím co by mi pomohlo.Letos jsem už během 8 měsíců na druhé nemocenské což se mi vůbec nehodí.Děkuji za radu Zdenka

Odpověď odborníka:

Nejste bohužel jediná, kterou lékaři "monitorují", jak se situace nemění. Vyšetření, byť velmi důsledné nestačí. Je třeba "aktivní fyzioterapeutická" léčba, která vyžaduje i Vaší spolupráci cíleným cvičením dle zácviku, tzn. dle vývoje, dle"ZLEPŠENÍ", Napřed zlepšit, poté cvičit, upravit ergonomické podmínky v práci i mimo ni. Vždy je možno zlepšit a poté stabilizovat buď zlepšení nebo bezbolestivý stav. U vyhřezlých plotének bývá problém nalézt tu správnou fyzioterapeutickou léčbu, b ohužel to není jen v ČR, také v jinývh zemích Evropy s tím mají problémy.Běžný fyzioterapeut bývá totiž málo aktivní, proto nezlepší dostatečně, je třeba navštívit lékaře, který takto pracuje, evenbt. fyzioterapeuta pod přímým dohledem lékaře, pak máte naději zlepšit a udržet zlepšení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: