Vyhřezlá plotýnka

Dobrý den, chtěl jsem dotázat ohledně problému s vyhřezlou plotýnkou, která mne trápí již téměř 6 měsíců. Po cca dvou měsících bolestí jsem navštívil neurologii, kde mi byl doporučen bederní pás a rehabilitace za účasti doktora. Na tyto docházím stále s tím, že jsme začali proudy, následně po vyšetření CT laser a nyní laser v kombinaci s akupunkturou, stav se ovšem nijak výrazně nemění. Dnes jsem navštívil opět neurologii s nálezem CT a tam mi bylo řečeno, že veškeré rehabilitace jsou špatně, že ze mne tahali akorát peníze a že musím na operaci, nebť je nález velmi výrazný a domluvili mi konzultaci na neurochirurgii. v tuto chvíli jsem tedy rozpolcený, neboť jedna strana na druhou hází špínu a pře se v názorech. Tudíž bych chtěl znát i jiný nezávislý názor. Dále připojuji zprávu z CT: CT LS páteře: Na topogramu je méně výrazná lordoza. Výška těl je neporušená. Chondroza L4/5-L5/S1. Drobný Schmorlův uzel na TH11. L4/5 - kanál páteřní je obvyklé konfigurace, kongenitálně je užší. SAgitálně šíře 12-13mm. Incip. dorzální osteofyt. Meziobratl. ploténka se vyklenuje mediálně o 3mm a komprimuje durální vak. Kořenové odstupy jsou volné. L5/S1 - kongenitálně uzčí kanál páteřní (sagitálně 12-13mm). Osteochondroza i s dorzálním osteofytem. Meziobratl. ploténka se vyklenuje mediálně a paramediálně o 8x17mm a kraniokaudálně 13mm a splývá s odstupem pravého nerv. kořene S1 a výrazně komprimuje durální vak. Pravý kořen S1 a oba nerv. odstupy jsou volné. Z: mediální a levostraný paramediální prolaps ploténky L5/S1. Děkuji za zprávu, jakým způsobem je tedy lépe se v tomto případě ubírat. Hezký den, Kamil

Odpověď odborníka:

Nejlepší postup bude konzultovat přímo neurochirurga. S rozhodnutím Vám poradí. Podle popisu CT je nález vhodný k operaci, ale nejvíce záleží na Vašich obtížích a neurologickém nálezu, který bohužel neuvádíte. Nejspíše bude doporučeno doplnění MR bederní páteře a podle výsledku bude nabídnut další postup. Do sporů pracovišť se nenechejte vtáhnout. Rehabiltace často pomohou i u velkých výhřezů a právě to, že přes veškerou snahu se nedaří uspět, se pak může stát jedním z argumentů k operačnímu řešení.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Správná funkce štítné žlázy je v menopauze pro ženu zásadní!
Pyelonefritida
Články: Pyelonefritida
Pyelonefritida je...
Měření pulzu: dokáže odhalit infekci i infarkt
Články: Měření pulzu: dokáže odhalit infekci i infarkt
Pulz neboli tep nás...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Nevolnost při ozařování se dá léčit
Články: Nevolnost při ozařování se dá léčit
Léčba rakoviny je svými...
Rutin – rostlinná opora cév
Články: Rutin – rostlinná opora cév
Součástí mnoha přípravků...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: