Vyhřezlá tkáň, rána v ústech, po operaci

Pane doktore, jsem po extrakci 4x osmiček v celkové anestezii. Operace byla údajně "ok". Bylo větší krvácení. Osmičky byly v kosti, nevyrostlé z dásně,hluboké kořeny. Nyní mám 7.týden po operaci. Mám zhoršené otevírání úst a necitlivost jazyka. Byl jsem již v poradně na čelistní kloub a u neurologa kvůli necitlivosti azyka. Můj dotaz je spíše tedy takový: rána po dolní levé osmičce měla na dvou místech jakýsi vosk (výplň rány), který mám údajně proto, že to krvácelo. Sám se prý časem vstřebá a rána se zacelí. Jedna výplň toto ztížené místo mohl vyčistit, musím si tvář z vnitřní strany odtáhnout. Pak je vidět i na ránu, zbytek té jedné výplně a ale hlavně na tu druhou ránu, z které je jakoby vyhřezla tkáň z té rány do ústní dutiny. Takový kus"masa" o velikosti "4x4mm",možná malinko menší. A rána se tím nechce zacelit. Když se toho dotknu třeba kartáčkem, tak se s tím dá pohnout (zvednout od dásně,ale je to spojené směrem do rány), ale vede to směrem do té rány a kdy tam stále je. Ta druhá zřejmě vypadla, nebo ústní hygienou se zničila. Mám stále maliknko nateklé tváře směrem dovnitř k dásni, tedy ztížené čistění. Když jsem si čistil ústa, tak abychž se s tím malinko hýbe, začne rána slabounce krvácet. Tak nevím co s tím, zda to nechat a časem se to zacelí, nebo tkáň nějak zatlačit do rány? Nebo se mi rána zacelí a tento kus mi zůstane v ústech? Jde mi tedy zejména o tento problém. Dále mám fascikulace jazyka a nereaguji za reflex v ústech(na zvracení), pani doktorka mě poslala na EMG kvůli vyloučení ASL. Myslíte, že je možné, že fascikulace jazyka může být příčinou rozvíjejícího ASL? Nemyslím tím, že by ASL vznikalo díky prodělané operaci,ale obecně, zda můžou být ony fascikulace a nereakce na ten reflex (na zvracení), že může být díky porušeným nervům při operaci, nebo to nemá nic společného s operací a může to být projevem ASL? Ostatní problémy nemám (test na citlivost rukou, apod). Moc Vám děkuji za Vaši odpověď na obě otázk, pěkný den....Tomáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den, úplné zahojení rány (zvláště po chirurgické extrakci zubu) nějaký čas trvá. Zpravidla výčnělky zmizí, pokud ne, navštivte svého ošetřujícího lékaře.

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: