Vyhřezlé ploténky

Vážený pane doktore, moje maminka (67let), má již dva měsíce velké bolesti nohy. Bolest ji téměř neustále střílí do levé nohy, kdy se na ní ani nemůže postavit a střídá se s brněním. Maminka chodila na injekce, nyní dokončuje infuze, ale bolesti stále neustupují. Zkouší i laserovou terapii, jednu chvilku se bolesti zmírnily, ale bohužel se brzy vrátily, akorát to brnění ustalo. Konečně máme k dispozici lékařskou zprávu z CT vyšetření. Prosím o její vysvětlení, její ošetřující lékař (neurolog) nám jen zdělil, že se jedná o výhřez ploténky a více se k tomu již nevyjadřoval. Páteřní kanál primárně přiměřené šíře, křivka plynulá, obratl. těla bez komprese. Meziobratlový prostor L 3/4: Osteochondrosa, disk s vakuovými fenomeny. Cirkulární protruze disku v kaud. levostr. okraji s herniací drobného vakuového fenomenu. Tento je v těsné blízkosti odstupu kořen. pochvy. L4 1.sin. Protruze působí ventr. kompresi dur. vaku. Velikost protruze AP až 6 mm, CC14mm. Nejmenší sagit. průměr d ur. vaku 8mm. Foramina volná. Meziobratlový prostor L 4/5: Výrazná osteochondrosa, dorz. osteofyty prominující do páteř. kanálu 3mm, v jejich rozsahu protruze disku, obojí působí mírnou ventr. kompresi dur. vaku. Osteofyty prominují též do foramin., bez jejich význ. stenotizace. Hypertrof. spondylarthropathie, osteofyty prominují do páteř. kanálu, bez jeho význ. stenotizace, minim. laterolater. rozměr dur. vaku 11mm. Meziobratlový prostor L 5/S1: Osteochondrosa, disk s vakuovými fenomeny. Paramed. levostr. herniace disku s ventrolater. levostr. kompresí dur. vaku a kompresí odstup. kořen. pochvy S1 1.sin. Velikost herniace AP až 12mm, LL 11mm, CC 15mm. Kořen. pochva S1 1sin. je venostatická. Spondylarthropathie. Ještě by mne zajímalo, zda-li by byla operace na místě? Lékař o ní zatím nemluví a celkově se k tomu nijak nevyjadřuje. A bylo by možné vše napravit i bez operace? Třeba rehabilitací, pokud by bolesti ustoupily? Nedávno jsem také četla o metodě ozonoterapii nebo discogelu. Myslíte si, že by bylo dobré toto podstoupit a zkusit to? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Nálezt na CT vyšetření je hojný a způsobuje nepochybně existující bolesti a potíže pacientky. Njezávažnější na disku L 3/4,bederní pateř mezi 3. a 4. bederním obratlem, kde jsou v doteku vystupující mišní nervy, další degenerativní změny jsou přítomné v dalších etážích. Prvním postupem by mělo být přijetí na ortopedické nebo neurologické oddělení ke konservativní léčbě, lůžko, infuze, rehabilitace, po kůře asi 3-4 týdnů zhodnocení stavu, ambulantní doléčení. Pokud se stav jednoznačně nezlepší a to je ve vysokém procentu ano, zlepší , potom skutečně operace pro výhřez ploténky. Nálůedná rehabilitace. Stav musí posoudit v řadě ortoped, neurolog a neurochirurg a následně pacient musí vyslovit souhlas. Rehabilitace, lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: