Vyhřezlé ploténky

Vážená paní doktorko, moje maminka (67let), má již dva měsíce velké bolesti nohy. Bolest ji téměř neustále střílí do celé levé nohy, kdy se na ní ani nemůže postavit a střídá se s brněním. Maminka chodila na injekce, nyní skončila infuze, ale bolesti stále neustupují. Zkouší i laserovou terapii, jednu chvilku se bolesti zmírnily, ale bohužel se brzy vrátily, akorát to brnění ustalo. Konečně máme k dispozici lékařskou zprávu z CT vyšetření. Prosím o její vysvětlení, její ošetřující lékař (neurolog) nám jen zdělil, že se jedná o výhřez ploténky a více se k tomu již nevyjadřoval. Páteřní kanál primárně přiměřené šíře, křivka plynulá, obratl. těla bez komprese. Meziobratlový prostor L 3/4: Osteochondrosa, disk s vakuovými fenomeny. Cirkulární protruze disku v kaud. levostr. okraji s herniací drobného vakuového fenomenu. Tento je v těsné blízkosti odstupu kořen. pochvy. L4 1.sin. Protruze působí ventr. kompresi dur. vaku. Velikost protruze AP až 6 mm, CC14mm. Nejmenší sagit. průměr d ur. vaku 8mm. Foramina volná. Meziobratlový prostor L 4/5: Výrazná osteochondrosa, dorz. osteofyty prominující do páteř. kanálu 3mm, v jejich rozsahu protruze disku, obojí působí mírnou ventr. kompresi dur. vaku. Osteofyty prominují též do foramin., bez jejich význ. stenotizace. Hypertrof. spondylarthropathie, osteofyty prominují do páteř. kanálu, bez jeho význ. stenotizace, minim. laterolater. rozměr dur. vaku 11mm. Meziobratlový prostor L 5/S1: Osteochondrosa, disk s vakuovými fenomeny. Paramed. levostr. herniace disku s ventrolater. levostr. kompresí dur. vaku a kompresí odstup. kořen. pochvy S1 1.sin. Velikost herniace AP až 12mm, LL 11mm, CC 15mm. Kořen. pochva S1 1sin. je venostatická. Spondylarthropathie. Ještě by mne zajímalo, zda-li by byla operace na místě? Lékař o ní zatím nemluví a celkově se k tomu nijak nevyjadřuje. A bylo by možné vše napravit i bez operace? Třeba rehabilitací, pokud by bolesti ustoupily? Nedávno jsem také četla o metodě ozonoterapii nebo discogelu . Myslíte si, že by bylo dobré toto podstoupit a zkusit to? Moc Vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Odpověď odborníka:

Vaše maminka má na CT popsány výhřezy plotének ve 2 etážích, mimo to jsou popsány výrůstky na páteři - tedy degenerativní změny, obojí může působit bolesti. CT nález nelze hodnodit isolovaně, bez klinického nálezu, Je třeba léčit pacienta, nikoliv CT nález. Vždy je vhodné udělat vše, aby se pacient operaci vyhnul. Jediná akutní indikace operace páteře jsou potíže s močením, ve smyslu úniku moči a necitlivosti kolem genitálu. Často se operace voĺí, jsou ji poruchy hybnosti příšlusné končetiny. JInak je vždy lépe počkat. Analgetika, infuse, dávají se i kortikoidy v infusích, podpůrně vhodný Aescin 1-1-1. Samořejmě rehabilitace či lázně, jsou li indikovány ( záleží na klinickém nálezu, schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny v návaznosti na rehabilitaci či hospitalizaci). Vždy je lépe udělat vše, aby se pacient operaci vyhnul, výsledky bohužel nejsou 100%, často pacienti mají bolesti páteře i po operaci. Tím spíše, že Vaše maminka nemá jen výhřez ploténky, ale i výrůstky na páteři.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: