Vyhreznuta plotenka

dobry den,muzete mi prosim poradit ,zdali se dat operovat,kdyz mg.dopadla takto.Vyraznejsi sinistrokonvexi skolióza bederni pateres vrcholem v urovni L3ventrolistezaL5stupne posunem o 5mm.v urovniL5/S1oboustranna stenóza foramin na podklade posunu a dále cirkularni protruze disku,v ostatních etážích neprokazuji vyhrez ani protruzi disku.stacionarni hemangiomy v segmentechL1aS3 o vel.12a8mm.pater.kanalprimarne siroky,na myelosekvenci stacionarni obraz mirne imprese z prave casti obloukuL5,zobrazena micha od urovne th9 kaudalne obvykle sire,bez znamek myelopatie.dekuji za odborny názor.Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle popisu MRI je vaše páteř postižena tzv. spondylolistezou, posunem obratle L5 vpřed. Takřka jistě (ač to v popise není zmíněno) je postižena i spondylolýzou- defektem oblouku L5. Tento nález typicky nezužuje páteřní kanál, ale otvory pro odstup nervových kořenů L5. Pokud máte tedy setrvalé bolesti zad s vystřelováním do dolních končetin po zevní straně stehna a konzervativní terapie nebyla úspěšná, je možné provést operaci- zadní stabilizaci segmentu L5-S1 v kombinaci s metodou PLIF, TLIF, nebo ALIF. Jednalo by se o standardní spondylochirurgický zákrok prováděný na všech spondylochirurgických pracovištích v ČR. Vzhledem k (pravděpodobně degenerativní) skolioze bederní páteře nelze očekávat absolutní odeznění obtíží, výrazná úleva je však pravděpodobná.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x