Vyhreznuta plotynka

Dobrý den, dne 5.9.2011 jsem byl operován s vyhřeznutou plotýnkou. úUraz se stal 1.8.2011. zde je zpráva z MRLS: Zachycený míšní konus a spinálni mok maji norm. intenzitu signálu.Ložiskové změny patrné nejsou.V etáži L5-S1 zobrazujeme masu herniované meziobratlové ploténky,která se propaguje do epidurálního prostoru v šíři až 10 mm. Zasahuje asymetricky vlevo na úroveň leterálního recesu a komprimuje kořeny S1,více vlevo.Páteřní kanál je redukovaný na 10mm.I.v. formina jsou volná. V ostatních etážích patologické změny neprokazujeme. Skelet obratlových těl je bez strukturálních či ložiskových změn. Závěr: Významná hernie meziobratlové ploténky L5-S1 se sekundární stenozou páteřního kanálu a kompresí kořenů S1, významněji vlevo. Můj dotaz zní, zda problémy s hybností a citlivostí po podstoupeném zákroku časem ustoupí. Možná jsme naivně čekal, že citlivost mého levého chodidla a spodní části celé levé nohy se po operaci výrazně zlepší. Bohužel se tak nestalo. Naopak se mi dokonce zdá, že citlivost je horší, než před zákrokem (nevím,zda je to možné)? V podsatě se mi jedná o to, zda se mohu stoprocentně zotavit a případně jak dlouho to může trvat. Děkuji Vám za odpověď

Odpověď odborníka:

Provedená operace je před velmi krátkou dobou, nevím jaký typ operace a jaký typ přístupu k ploténce byl zvolen. Nález na ploténce není nijak velký, podle toho by měl být i výsledek. Co je minus je zůžení pateřního kanálu, musíte ale vědět, že v této výši již mícha není, zde je jen výstup pateřních nervů i když i ty potřebují prostor. Po operaci vždy dojde k otoku v operační oblasti, který trvá určitou dobu. Pokud zůžení kanálu nemá vliv na funkci vystuujících nervů do dolní končetiny je možno návrat citlivosti a plné funkce očekávat dle mě asi do 2 měsíců. Nervové útlaky se ale většinou napravují ještě mnohem delší dobu, až 1 rok. Jistě se v tom směru poradíte se svým lékařem. Jsem optimista a sám jsem byl s tímto mnohem horším výhřezem před 10 lety operován a nemohu si ani trochu stěžovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Závislost na lécích. Co dělat, abyste do ní nespadli?
Články: Závislost na lécích. Co dělat, abyste do ní nespadli?
O závislosti na drogách...
Ohrožené poprsí
Články: Ohrožené poprsí
V České republice se ročně...
Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Články: Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu
Hlavní rizikové faktory...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Choďte na mamograf. Vyplatí se to
Články: Choďte na mamograf. Vyplatí se to
Mamografická prohlídka je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: