Vyléčení refluxního onemocnění jícnu

Dobrý den. Na základě fibroskopie mi bylcdiagnostikován reflex jícnu 1. stupně a 2 cm hiatová hernie. Bohužel jsem neměl primární symptomy, takže nedokážu posoudit jak dlouho jsem takto mohl žít. K lékaři mně zavedla až bolest za hrudí a suchý kašel. Bojím se, že nemoc byla objevena pozdě, protože na vnitřní straně zubů jsem již zpozoroval zažloutnutí vlivem eroze skloviny. Stejně tak se mi objasnily občasné noční záchvaty kašle, které mě trápily rok, dva zpátky. Lékař mi předepsal Ganaton a Helicid, které by mi od potíží měli ulevit. Nicméně z nejrůznějších názorů, co jsem se dočetl na internetu, mi připadá, že tato nedomykavost jícnu je trvalé poškození a léky jen omezují agresivní vliv žaludečních šťáv. Chtěl bych se zeptat, jaká bývá úspěšnost vyléčení této nemoci pomocí léků, tak, že pacient může žít téměř jako před tím? Všude se píše o úpravě životního stylu, avšak restriktivní opatření jsou tak drsná, že se jedná o doživotní dietu s vyloučením běžných potravin plus hlídání nitrobřišního tlaku. Mně je 25 let a nedovedu si představit, že bych takto měl existovat nějakých dalších 40 let zbytku svého života. Strašně se bojím, že vlivem nemoci přijdu časně o zuby, že mi trvale poškodí dýchací cesty a že do konce života zůstanu na dietě... Stejně tak jsem nezjistil nic pozitivního na operativním zákroku na jícnu, po kterém člověk se už nikdy nemůže vyzvracet a trpí ukrutnou plynatostí, o komplikacích a zhoršení stavu pacienta nemluvě. Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, ale jsme z toho velice špatný, protože jsem byl do teď zcela zdráv. Jaká mně tedy čeká prognóza do budoucna, budu moci žít jako dřív, jakou mám šanci na vyléčení? Děkuji na odpověď Roman

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu léky lze nemoc pouze zmírnit, ale operativní řešení by byla možnost na plnou ůzdravu - jen nesmíte číst negativní informace ohledně operativního řešení. Prosím, pokud by vám lékař operaci navrhl, nezavrhujte jí, každý nemá po ní nežádoucí vedlejší změny, velká část pacientů se po ní vyléčí a nemá žádné problémy. Ti, kteří je mají (je to velmi malé procento a tyo problémy ani nemusejí pocházet přímo z refluxu), pak píší na internet a děsí a odrazují ty, kteří by měli operací zlepšený život. Proto, prosím neplašte, informujte se u svého lékaře na více informací a nečtěte negativní informace na netu, pokud vám takto zůskostňují život. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Články: Kouření, nebo žvýkací tabák? Obojí je špatně
Pokud si myslíte, že je...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Metabolické vyšetření
Články: Metabolické vyšetření
Metabolické vyšetření...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x