Výlet do černobylu v těhotenství

Dobrý den, přiznám se, že nevím, kam dotaz směřovat. Jsem v 10. týdnu těhotenství a mám jet na výlet do Černobylu. Chtěla bych se zeptat, jestli je to úplně tabu - rizika potratu nebo postižení dítěte jsou velké nebo je možné (a za jakých podmínek) tam jet. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Cestovat v tak rizikovém odbdobí vývoje dítěte do míst s vysokou radiací je, nezlobte se za to vyjádření, holé šílenství. V prvních 3 měsících vývoje embrya se zakládají veškeré orgánové systémy, vývoj, a tedy i jeho zranitelnost, jsou v tomto období nejvyšší. Těhotné ženy se nesmějí ani vyšetřovat rentgenovými paprsky, a míra radiace v Černobylu je mnohonásobně převyšuje. Pobytem v okolí Černobylu se vystavujete riziku potratu nebo vzniku závažných vývojových vad u miminka. Šance je poměrně velká. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x