Vylucovani antibiotik ve spermatu

Dobrý den, rada bych se zeptala, zda je možné, ze by se větší a dlouhodobě dávky antibiotik dostaly do spermatu (doxybene, entizol, roxytromicin, benamicin). S přítelem jsme otěhotněla ( kvalitu samotných spermii antb opravdu neovlivňují), ale nyní řešíme, zda je pro těhotenství bezpečný nechráněný styk či jiné sexuální praktiky. Předem děkuji, Anna

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Antibiotika by mohly mít vliv na vývoj plodu, pokud byste je užívala Vy a proto jsou některé skupiny antibiotik v těhotenství kontraindikované. I když se u muže antibiotika do spermatu samozřejmě v určité míře dostanou, ale množství, které by se mohlo vstřebat vaginální sliznicí je naprosto zanedbatelné.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: