Výměna léku

Dobrý den, mám fibrilaci síní a užívám warfarin. Zajímá mě, v jakých případech může pacient přejít na méně zatěžující lék Pradaxa? Bydlím na odlehlé vesnici a dojíždění ohledně testu QIK mě zatěžuje. Autem najedu více než 30 km. Autobus momentálně ráno nejede žádný. Užívám léky na vysoký tlak (LozapH, Lozap50, Orcal Neo, Bisoprolol). Na poruchu funkce štítné žlázy Letrox, pak Nolpazu (měla jsem prasklé žaludeční vředy). K tomu Sertralin. Byl mi také diagnostikován Lupus erythematodes (nyní v remisi, jsem bez léků). A zmíněný Warfarin. Můj kardiolog mi řekl, že na modernější lék (Pradaxu) "nemám nárok", pojišťovna by to prý neproplatila. Je mi 66 let. Ještě doplním, že jsem v listopadu 2015 absolvovala kardioverzi - fibrilace se vrátila. Děkuji za vyjádření.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jaroslavo, pokud se ve Vašem případě jedná o tzv. nevalvulární fibrilaci síní, pak podle údajů výrobců jsou léčivé přípravky obsahující dabigatran nebo rivaroxaban indikovány jako prevence cévní mozkové příhody a systémové embolizace. Zdravotní pojišťovny z větší části na tyto léky přispívají. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: