Vymizení hpv či cytol. abnormalit bez konizace?

Pane doktore/paní doktorko, je mi 27 let (bezdětná, nekuřačka, nejsem gravidní, antikoncepce cca od 16 let s přestávkami 3-5měsíců, které byly v různých intervalech, od května 2013 ji neužívám vůbec), letošní únorová cytologie vyšla na ascus, následně byl proveden hpv test s pozitivním výsledkem na high-risk (nemám gen. bradavice). Pan doktor se domnívá, že nyní po prokázané pozitivitě na hpv je reálný výsledek cytologie spíše lsil nebo hsil. Nyní jsem po biopsii, čekáme na výsledky. Osobně už tak trochu počítám s tím, že bude nutná konizace. Chci se ale zeptat - v případě, že nebudu poslána na konizaci, ale jen ke sledování, je to tak, že nebudu moci mít pohl. styk bez kondomu, dokud nebudou výsledky stěrů cytologie/kolposkopie/hpv znovu v normě? Respektive, budu moci mít při tomto postupu (sledování změn) vůbec ještě někdy styk bez ochrany, aniž bych nakazila partnera? Není mi jasné, jestli je možné, aby hpv v tomto případě vůbec odezněl a já mohla mít ještě někdy nechráněný sex, abych mohla jednou otěhotnět. Říkám si, že bude i možná lepší, když podstoupím konizaci, kdy se odstraní všechny zasažené buňky, než abych čekala rok(y) dokud se stav sám zlepší. Rozhodně nejsem nymfomanka nebo promiskuitní holka, jen si prostě nedokážu představit, že nebudu moci mít styk, aniž bych měla strach, že partnera nakazím. Jak to tedy je s vymizením viru a odezněním abnormalit z uvedených výsledků bez konizace? Mám ještě druhou otázku - četla jsem, že pozitivita na hpv se projeví cca 3 měsíce po nákaze. Je to tak? Jde mi o to, že loňské léto jsem měla několikrát nechráněný styk s partnerem (já vím, nezodpovědné, ale nikdy nedošlo ke graviditě), se kterým od listopadu nejsem v kontaktu. Od té doby jsem měla pouze jeden styk (letos v únoru), chráněný, s jiným, takže nepředpokládám, že bych hpv od tohoto partnera chytla od něj. Je tedy pravděpodobné, že partner z léta je přenašečem hpv? Myslím, že bych mu to měla říct. Děkuji za zodpovězení mých otázek, s pozdravem Jana.

Odpověď odborníka:

Partner i vy se můžete nechat očkovat. Pokud bude partner očkovaný, pak se od vás nenakazí. Test na HPV se pak může u vás po nějaké době zopakovat, jestli je negativní nebo pozitivní. Nedokážu říci, od koho jste se nakazila. Možná je i vaše úvaha.

S pozdravem

MUDr. Věra Kuralová
 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x