Vymknute koleno a natažení post.kolateralniho vazu kolena

Dobrý den. Prosim vás pane doktore o radu. Úraz kolene se mi stal cestou autobusem,při zastavení autobus výrazně cuknul a mě ujeli nohy a dopadla jsem zpět do sedačky bokem na levou stranu. Při zvednutí abych vystoupila jsem cítila ptifkou bolest a jako když koleno není tam kde má být. Domů jsem tak nějak došla a ráno druhy den jsem navštívila chir.ambul. kde mi udělali RTG negativ. Dělali mi punkci. 25 ml krve . závěr didtorsio genu l. Dostala jsem ortezu a berle a za 3 dny kontrola. Za 3 dny opět kontrolní RTG opět negat. , punkce 10 ml bez krve, diagnóza S834. Opět ledovat a klid. Kontrola za týden, koleno již bez otoku , palp.citlivé na meď.straně kolene.,hybnost omezena ve flexy.Diagnóza distorsio genue l.sin . Opět stále klid s ortezou a kontrola za týden. Zajímá mě zda mě léčí správným směrem a zda to není spíše pro ortopeda a jak se dlouho toto léčí . Cítím se o trochu lépe, otok už ustoupil ale mám problém nohu pokrcit a koleno mi přijde v jiné úrovni než to zdravé. Je možné s tím jít do práce s ortezou, pokud je to fakt jen natazeny sval . doktor říká že to bude dobré. že to nic není . Děkuji za jakoukoliv odpověď. S pozdravem . Eva

Odpověď odborníka:

Krevní výpotek v koleně je vždy závažný nález a koleno je třeba řádně vyšetřit. Klid, led, ortéza, rehabilitace, pohybová a fyzikální léčba, to vše je na místě. Pokud se stav neupravuje, koleno bolí a otéká, potom je rovněž na místě další vyšetření včetně dalších zobrazovacích metod. Mechanismus úrazu a nález nevylučuje poranění zkříženého vazu nebo menisku, stav se vyšetřením upřesní. Případná artroskopie kolena při pokračujících potížích by byla indikovaná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: