Vynechaná menstruace

Dobrý den, užívám kontraceptivum Jeanine a v půlce prosince 2011 jsem brala tetracyklinové antibiotikum Doxycyclin AL COMP (částečně v období sedmidenní pauzy, přesné datum však nevím). Poslední menstruace byla od 14. do 17. 12. Dále poměrně často (cca několikrát týdně) užívám léky na migrénu (obsahují fenobarbituráty, acetylsalicylát, kodein a kofein). Tento měsíc se 11. 1. a ani po dobu 7denní pauzy očekávaná menstruace nedostatvila (ani špinění), tak jsem si 13. 1. udělala těhotenský test (GS Mamma test), který byl negativní. Po sedmidenní pauze jsem tedy zahájila užívání nového balení Jeanine (16. 1.). Poté jsem provedla ještě dva další testy (opět GS Mamma test), jeden asi před týdnem a jeden dnes, oba byly negativní (ani slabý náznak čárky). Včera jsem měla rovněž velmi mírné špinění, to ale rychle přešlo, dnes se už neobjevilo. Myslíte, že je přesto možné, že jsem těhotná (a test je falešně negativní např. v důsledku užívání výše uvedených léků?) a měla bych zajít na ambulanci (můj gynekolog ordinuje až za dva týdny) nebo můžu být ohledně těhotenství klidná? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, někdy se může stát , že při užívání hormonální antikoncepce může dojít v době očekávaní mensturace k vynechání či pouze ke špinění. Může mít vliv i užívání antibiotik, léky se mohou metabolizovat přes stejné enzymy a jejich hladiny nemusí být tak stabilní jako když antibiotika neužíváte. Těhotenské testy jsou senzitivní, ale spíše i z důvodu nedostavení menstruace bych určitě alespoň telefonicky kontaktovala svého gynekologa. Tato problemetika není zcela moje specializace, doporučovala bch proto určitě ještě konzultaci s gynekologem.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x