Vynechání 3 menstruačních cyklů při užívání antikoncepce jeanine

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Antikoncepci Jeanine užívám 3.rokem. Již od začátku braní se mi menstruace nedostatvovala během "volého týdne" tj po dobrání platíčka, ale v průběhu posledího týdne braní. Zhruba před půl rokem se mi krvácení začínalo objevovat v průběhu druhého týdne, s velmi nízkou intenzitou. Konultovala jsem to s gynekoložkou a bylo mi řečeno, že se to někdy stává. V lednu jsem byla nemocná (viróza) O 2 týdny později jsem prodělala zubní zákrok, kvůli kterému jsem musela brát analgetika a herpesin (trpím na opary a zubní lékařka zákrok estihla dodělat). Začátkem března jsem dostala angínu, kvůli které jsem musela brát antibiotika. Poté jsem opět brala analgetika (obnažený nerv v zubu) a antivirotika. Cyklus se mi znovu nedostavil. Zhruba před třemi týdny jsem byla u známého na UZ, kvůli vyvrácení thotenství, avšak nic nebylo objeveno (ani cysta). Subjektivně jsem trochu unavená, jinak v pořádku, nekouřím, alkohol nepiju, pravidelně sportuji, jím poměrně zdravě, za poslední měsíc jsem zaznamenala přírustek na váze cca 2kg (jsem v normě), antikoncepci beru pravidelně, s rozdílem nejvýše 2 hodiny. 2x se mi stalo, že jsem užila 2 tabletky. Těhotenský test si dělám pravidelně alespoň 1x týdně, těhotná nejsem. Nyní pro jistotu používáme i bariérovou metodu. Chtěla bych se zeptat, co mám dělat? Jsem objednná ke gynekoložce, ale až asi za 40 dní.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše problémy s krvácením se občas vyskytují. Myslím si ,že je čas na změnu antikoncepce , aby se nedostavovalo pravidelné krvácení mimo 7 denní pauzu. Těhotenství se ale při pravidelném užívání bát nemusíte. Analgetika ani Herpesin účinnosti tablet nesnižují , jen antibiotika. Přírůstek váhy může souviset s antikoncepcí a hormonální nerovnováhou. Zkuste vyměnit antikoncepci, tak aby vám sedla do nejlépe. MUDr. VIlém Jelínek

MUDr. Vilém Jelínek, CSc.
MUDr. Vilém Jelínek, CSc.

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynprofi s.r.o., Gynekologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: