Vyoperovať štitnu žľazu?

Pani Doktoka, v prilohe Vam posielam spravu od lekarky, pri ktorej bola na vysetreni moja mama po 2 rokoch. Ta odporuča mame vyoperovať štítnu žlau na jednej aj druhej strane. Poradte mi prosim, to neexistuje už ziadna ina možnosť? nejaka liečba najprv alebo ina operacia, sme z toho nešťastné. Veríme, že existuje iné riešenie ako hned si dať vyoperovat štítnu žľazu a pritom mamka nema žiadne problémy alebo bolesti, ... poradte mi prosím, dakujem, gabika

Odpověď odborníka:

Doporučení operace vychází z toho, že došlo k nárůstu velikosti uzlu ve štítnici. Uzly, ani ty rostoucí, nevyvolávají obvykle obtíže, ale i tak mohou být nebezpečné.
Ze zprávy nelze odvodit, jak výrazný nárůst objemu to je. Pokud by byl jen nepatrný, je možné nejprve indikovat cytologické vyšetření (vpich tenkou jehlou do uzlu, odsátí buněk a jejich vyšetření - nevím jaká ja dostupnost tohoto vyšetření v místě Vašeho bydliště). Pokud je to ale růst významný, operace je na místě. Mohlo by se jednast o zhoubné bujnění buněk. Jinak než operačně bohužel uzly ze štítnice odstránit nelze, histologie je také jediná možnost jak s jistotou určit povahu uzlu štítnice. Až by maminka začala mít obtíže (nárůst uzlin na krku, ztráta a poruchy hlasu a pod), mohlo by se jednat už o pokročilý zhoubný nádor - na potíže tedy čekat rozhodně nedoporučuji.
Mějte se hezky a držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: