Výpadky vidění

Dobrý den,dcera má ve 3 letech zjištěné drobné drůzy optického nervu,teď je jí 14 a poslední rok měla 3x výpadek periferního vidění,vidí z boku jen tmu.Vybíráme střední školu,jsou nějaké obory kam by se neměla hlásit?Oční lékař ji nedoporučil policejní a tak chce na chemika-nebude mít s tím problém?Je nějaká možnost jak zastavit zhoršování stavu,například braním doplňků stravy s Luteinem? A čekají ji i výpadky vidění celého vidění,nebo to zůstane jen u periferního? Děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byl výpadek zorného pole verifikován perimetrickým vyšetřením, tak by bylo vhodné zvážit zavedení kapek. Podle studií se pravidelnou (denní) aplikací inhibitorů karbohydrázy zvyšuje prokrvení terče zrakového nervu. Příkladem takového preparátu je např. Cosopt (na lékařský předpis). A to bylo u dcery přínosné. I tak výpadky zorného pole v důsledku drúz mohou progredovat. Lutein jí neublíží, ale ten je na podporu retinálního pigmentu. Na terč zrakového nervu kdyžtak ginko a vit. E. Jestli jsou výpadky pouze subjektivní a na perimetru se nic neukázalo, tak je možné, že dcera má také projevy oční migrény (i ta má dědičný podklad). Oční migréna se může projevit přechodným výpadkem poloviny zorného pole. K budoucímu povolání - migréna může cokoli. Výpadky od drúz...nedoporučuji policii, vojenskou školu, řidiče z povolání a profese, kde se denně po dlouhou dobu pracuje s mikroskopem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: